Vozači saniteta najavili su u srijedu štrajk koji će, ako ministar ne riješi problem, početi 16. svibnja i trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

"Pokrećemo štrajk do potpisivanja uredbe kojom će biti izjednačeni koeficijenti", rekao je sindikalni povjerenik Vladimir Markuš na konferenciji za medije ispred KB Dubrava.

Dvadesetak članova sindikata, koji su na konferenciju stigli vozilima sanitetskog prijevoza, pozvalo je ministra Vilija Beroša da do ponedjeljka riješi ovaj problem.

U suprotnom, štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja - Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega, Nova Gradiška.

U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će, kaže Markuš, raditi "strogo po pravilniku o sanitetskom prijevozu".

Problem saniteta traje 11 godina, od 2011., kada je u mandatu ministra Darka Milinovića dijelu vozača i medicinskih sestara u sanitetu skinut koeficijent, a drugom dijelu je ostao isti. Nakon toga jedan dio radnika prima plaću do 1500 kuna manju za isti posao, objasnili su članovi Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno, koji organizira štrajk.

U Ministarstvu zdravstva godinama znaju za taj problem, ali nikako da ga riješe, upozoreno je.

"Prošle godine se državni tajnik Tomislav Dulibić obavezao svojim potpisom da će najkasnije u roku tri mjeseca riješiti problem saniteta i donijeti uredbu o radnim mjestima s pripadajućim koeficijentima, no ništa nije napravljeno", rekao je Markuš te pozvao Beroša da se "probudi i prestane lagati u javnosti".

U cijelom je sustavu više od 700 vozača saniteta i više od 500 medicinskih sestara.

Građani ovisni o sanitetskom prijevozu su nepokretni i teško pokretni pacijenti kojima smo mi jedina mogućnost da dođu do bolnica, istaknuo je.

Svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, bit će prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Predsjednik sindikata Krunoslav Kušec podsjetio je na izjavu Tomislava Dulibića da je za ovu godinu osigurano 100 milijuna kuna za koeficijente. "Nema koeficijenata, a nema ni 100 milijuna kuna, gdje je taj novac preusmjeren?", upitao je.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daje i Sindikat hitne medicine. (Hina)