Mostovi saborski zastupnici u ponedjeljak su, nakon predaje Saboru preko 400 tisuća potpisa za referendumske inicijative, poručili da su njima građani poslali jasnu poruku te očekuju referendum o ukidanju covid potvrda i 'stožerokracije'.

"Time je poslana sasvim jasna poruka Vladi, pa i Ustavnom sudu što ljudi u Hrvatskoj očekuju, a očekuju referendum", istaknuo je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako od Vlade traže da, u jednakom vremenu u kojem je Most prebrojao potpise, učini isto i inicira referendum. "Ovo jest pobjeda građana, sada je red na Vladi", poručio je Petrov.

Pozitivnim je ocijenio što će na prebrojavanju potpisa biti prisutni promatrači, ističući da su vladajući, zahvaljujući pritisku javnosti, ovaj put morali popustiti.

Referendumska pitanja ne mogu biti proglašena neustavnima

U Mostu očekuju da će referendumska pitanja proći ocjenu ustavnosti. "Obrazloženja su dobra i detaljna, tako da ne vidim načina na koji način bi pitanja mogla biti proglašena neustavnim", ustvrdio je potpredsjednik stranke Nikola Grmoja.

Napomenuo je da je Sinj, na čelu s 'mostovcem' Mirom Buljem, jedini grad u Hrvatskoj u kojem nisu uvedene covid potvrde, ističući kako to pokazuje da Most nikada neće pristati na neracionalne mjere

"Mnogi su se junačili, mnogi su govorili da su protiv covid-potvrda, a na kraju su kleknuli i morali na njih pristati nakon što je izmijenjen zakon", kazao je Grmoja i ocijenio da ovo nije samo politička, već i moralna pobjeda.

Zastupnik iz Mostova kluba Nino Raspudić rekao je da su u referendumsku inicijativu ušli bez kalkulacije, a nakon objave znanstvenog članka u Lancetu da i cijepljeni prenose zarazu, čime su covid potvrde, tvrdi, postale besmislene.

Protiv Mosta vladajući, nekorektan pristup medija, saborska oporba

"Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru, nekorektan pristup dobrog dijela medija i na vrlo ružan način saborske oporbe", naglasio je Raspudić.

I Marija Selak Raspudić navela je da su referendumske inicijative već polučile uspjeh jer nisu uvedene još strože mjere. "Nama je u interesu isto što i hrvatskim građanima, da se ukinu diskriminatorne i nelogične covid potvrde", poručila je i pozvala da se prestanu "maltretirati" hrvatski građani i opterećivati zdravstveni sustav.

Moguće je ukidanje covid potvrda i prije referenduma kako vladajući ne bi doživjeli "šamar svojoj politici", ocijenila je Selak Raspudić.

'Mostovci' su na kraju zahvalili svim volonterima koji su u zimskim uvjetima pomogli da se potpisi prikupe, kao i građanima koji su ih dali. (Hina)