Ministrima vanjskih poslova država članica EU-a, koji se sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu, video-vezom će se pridružiti američki državni tajnik Antony Blinken kako bi razgovarali o sigurnosnoj krizi u Europi, u Europskom parlamentu će se obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova država članica EU-a. Oni će s američkim državnim tajnikom Antonyem Blinkenom razgovarati o sigurnosnoj krizi u Europi zbog ruskih prijetnji Ukrajini.

Rusija je na granici s Ukrajinom rasporedila oko 100 tisuća vojnika i Zapad se pribojava da Moskva priprema invaziju na susjednu zemlju. Rusija to demantira, a od Zapada traži sigurnosna jamstva, prije svega da se NATO obveže da neće primiti Ukrajinu u svoje članstvo te povlačanje savezničkih snaga iz istočnih članica NATO-a.

U utorak se sastaje Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove država članica. Na dnevnom redu su rasprava o situaciju u vezi s pandemijom koronavirusa i odnosi EU-a s Velikom Britanijom.

U četvrtak će se u Bruxellesu održati posebna plenarna sjednica u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Zastupnicima će se obratiti Margot Friedlander, koja je preživjela holokaust u Berlinu.

Sljedeći tjedan će 20 stalnih odbora Europskog parlamenta i tri pododbora birati svoje predsjednika i potpredsjednike. Riječ je o uobičajenoj smjeni na čelu parlamentarnih odbora na polovici mandata ovoga saziva Parlamenta.

Očekuje se da će Komisija sljedeći tjedan usvojiti konačni tekst uredbe o taksonomiji, po kojoj bi se nuklearna energija i prirodni plin tretirali kao zelena energija u prijelaznom razdoblju.

Komisija je nacrt te uredbe poslala državama članicama zadnji dan prošle godine. Prijedlog može biti zaustavljen samo ako protiv njega glasa kvalificirana većina, što nije vjerojatno.

Riječ je o jednoj od najdalekosežnijih odluka koje bi EU mogao donijeti ove godine. Uredbom bi se trebalo definirati da se ulaganja u nuklearnu energiju i prirodni plin pod određenim uvjetima mogu smatrati zelenima. Važnost je u tome što će projekti koji zadovoljavaju kriterije taksonomije imati povoljnije financijske uvjete. (Hina)