Europska komisija objavila je graf koji se temelji na podacima ECDC-a, a koji pokazuje odnos cijepljenih i umrlih u zemljama Europske unije. Podaci o procijepljenosti odnose se na odrasle građane, dakle sve starije od 18 godina. Podaci o umrlima odnose se na 14-dnevni period u studenom.

"Podaci pokazuju da što je veća procijepljenosti, to je manja smrtnost", piše Europska komisija u opisu grafa objavljenog danas na njihovom Twitter profilu, prenosi Index.hr

Irska na vrhu

Tako je na vrhu procijepljenosti Irska. Tamo je procijepljeno 93 posto odraslog stanovništva. Na milijun stanovnika imaju 15 umrlih u 14-dnevnom periodu.

Slijedi Portugal. Kod njih je procijepljeno 92 posto odraslih, a imaju 10 mrtvih od korone na milijun stanovnika.

Isti postotak procijepljenih ima Malta. Ona bilježi 0 mrtvih od korone na milijun stanovnika. Podsjetimo da se radi o 14-dnevnom periodu.

Sljedeća na listi je Danska s 89 posto procijepljenih i 10 umrlih na milijun stanovnika u 14-dnevnom periodu.

Manji izuzetak među procijepljenima čini Belgija. Ona je procijepila 87 posto odraslih, a ima 29 umrlih na milijun ljudi u spomenutom periodu.

Hrvatska, Bugarska i Rumunjska najgore i po cijepljenju i po umrlima

U donjem dijelu tablice je puno veći postotak umrlih. Poljska ima 62 posto cijepljenih odraslih i 49 posto umrlih u 14-dnevnom periodu.

Hrvatska je na 55 posto procijepljenih starijih od 18 godina te ima 168 umrlih od korone u istom periodu.

Na dnu tablice je i Slovačka. Ona ima 54 posto procijepljenih, ali odudara po broju umrlih. Bilježi ih 29 na milijun, znatno manje nego druge zemlje na dnu liste. Najgore su Rumunjska i Bugarska. Rumunji su procijepili 43 posto odraslih i imaju 267 umrlih na milijun stanovnika. Bugari su debelo najgori s brojkama od 29 posto procijepljenih i 325 umrlih.

Četvrti smo najgori u EU i po umrlima, sa 168 umrlih na milijun ljudi. Iza nas su samo  Latvija (266 umrlih na milijun), Rumunjska (267) i Bugarska (325).

Hrvatska prošli tjedan prešla 10.000 mrtvih

Hrvatska je prošli tjedan prešla brojku od 10.000 umrlih u pandemiji. Jučer je objavljeno kako su umrle 62 osobe. Prije dva dana smo imali najveći broj umrlih u ovom valu - 73. (iPress)