Cijena električne energije i plina za hrvatske građane i golemi dio gospodarskih subjekata neće rasti do kraja sezone grijanja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Što se tiče naših sugrađana i ogromnog dijela gospodarskih subjekata, cijene plina i električne energije neće rasti i mi smo tu u sigurnoj zoni praktički do kraja sezone grijanja, otprilike do početka travnja iduće godine”, rekao je Plenković po dolasku na samit EU-a, na kojem je vrtoglavi rast cijena energije u Europi i svijetu jedna od glavnih tema.

Jedini koji bi mogli osjetiti poskupljenje u Hrvatskoj su oni gospodarski subjekti koji nisu imali dugoročne ugovore o opskrbi plinom nego kratkoročne, dodaje Plenković.

Istaknuo je da hrvatska vlada ima na raspolaganju različite alate koje će koristiti ovisno o tome kako će se situacija s cijenom energije razvijati.

Zasad je ograničila cijene maksimalne cijene benzina i dizela.

“Time smo stabilizirali očekivanja u ovih mjesec dana da vidimo kako će se razvijati stanje s cijenama nafte i na taj način primirili bilo kakav udar na kućanstva, na standard građana”, rekao je Plenković.

Ponovio je da nakon velike pomoći gospodarstvu tijekom pandemije koronavirusa i sada kada su stvoreni svi preduvjeti za snažan oporavak gospodarstva ne želi da dođe do ugroze životnog standarda.

Druga velika tema koja će dominirati samitom je pitanje vladavine prava nakon odluke poljskog ustavnog suda koji je presudio da je u nekim elementima nacionalno pravo nadređeno europskom, što je izazvalo salve kritike u Europskoj uniji.

Plenković je rekao da treba prvo saslušati poljskog premijera Mateusza Morawieckog, koji je svim čelnicima država članica uputio opsežan dopis u kojem objašnjava što je zapravo odlučio poljski ustavni sud.

“Važno je da se EU ne dijeli jer je u vrijeme krize dobro da bude što homogenija. Ali, s druge strane, mi smo isto kada smo ulazili u EU morali poprilično izmijeniti naš ustav kako bismo se prilagodili europskom pravnom poretku. Prema tome naš je stav da treba poštovati sve ono na što smo pristali kada smo ulazili u EU”, rekao je Plenković.

Na samitu će se također razgovarati o epidemiološkoj situaciji, vanjskim odnosima, migracijama, trgovini, digitalnom društvu.

Plenković je najavio da će u četvrtak navečer biti riječi o stanju u hrvatskom susjedstvu, kao nastavak rasprave nakon samita EU-zapadni Balkan u početkom listopada u Sloveniji.

 

(Hina)