Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Pule otkriveno je da je neposredno prije lokalnih izbora u svibnju 2021. došlo do požara u postrojenju ŽCGO Kaštijun, te da je o svemu, uz vatrogasce i tadašnjeg gradonačelnika Borisa Miletića, bila obaviještena i PU istarska.

Prema dobivenim informacijama, šteta nije mala (navodno iznosi oko 2 do 3 milijuna kuna) a box koji je gorio nije još osposobljen za rad. Direktorica Kaštijuna Vesna Dukić je potvrdila informaciju, rekavši da se radilo o samozapaljenju. Budući da nije bilo ozlijeđenih, nije bilo potrebe obavještavati javnost, rekla je direktorica Kaštijuna na Gradskom vijeću.

Zbog zataškavanja cijele priče pulska platforma Možemo danas je zatražila njenu ostavku ili hitnu smjenu.

Zbog čega policija nije izvijestila javnost?

Načelniku PU istarske Boži Kirinu smo, povodom posljednjih saznanja, uputili nekoliko pitanja obzirom kako je javnost upoznata kako su i oni znali za eksploziju i požar koju su pulski vatrogasci gasili i sanirali od 15,10 do 22,10 sati. 

- Zanima me je li točno da je policija imala saznanja o tom događaju, da li je proveden očevid i što je uzrok zapaljenju ili eksploziji? Ukoliko je točno da je PU istarska imala saznanja o tom događaju molim da mi pojasnite zbog čega niste izvijestili javnost? Riječ je o ozbiljnoj havariji koja ugrožava normalno poslovanje Kaštijuna i ne maloj materijalnoj šteti.

Ukoliko je kriterij postojanje ozlijeđenih zbog čega onda mediji dnevno bivaju informirani o zapaljenju ili samozapaljenju automobila gdje nema ozlijeđenih a materijalna šteta i interes javnosti su neusporedivo manji.

Ukoliko pak PU istarska nije imala informacija je li riječ o kaznenom djelu kojim se skriva događaj od interesa za javnost i njenu sigurnost, pitali smo načelnika PU istarske Božu Kirina.

Vatrogasci izvijestili policiju kako je riječ o manjem požaru koji je saniran

- Policija nije izlazila na intervenciju povodom navedenog događaja. Naime, policija je 28. svibnja oko 15.20 sati zaprimila dojavu pulskih vatrogasaca da izlaze na intervenciju na odlagalište otpada, a naknadnom provjerom s vatrogasnom postrojbom utvrđeno je kako se radi o manjem požaru koji je saniran.

Također Vas obavještavamo kako će policijski službenici vezano za najnovije informacije koje su se pojavile u medijima, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, odgovorili su iz PU istarske za portal iPress.hr

Koga će sve obuhvatiti istraga ostaje vidjeti. (iPress)