Na području Istarske županije zaraza koronavirusom potvrđena je kod jedne nove osobe nakon što je u protekla 24 sata ispitano 240 uzoraka brisa, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.  

Pod mjerom samoizolacije je 171 osoba, a na odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice liječe se tri zaražene osobe.

Načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac naglasio je da je epidemiološka situacija u Istri i dalje dobra i povoljna.

"Nažalost, ušli smo u narančastu zonu, ali kada bismo iz nje izašli, ne bismo osjetili nikakvih problema", poručio je Kozlevac i dodao da u Stožeru prate situaciju diljem obale i to im daje nadu za optimizam. "Zato što su brojke svaki dan prisutne, morat ćemo se boriti da se održimo u narančastom i da što kasnije uđemo u crveno", rekao je.

Ipak, upozorio je da, ako se ne uozbiljimo i ne počnemo odgovorno ponašati te opet provoditi mjere "koje nisu toliko rigorozne, ali su dobre", situacija neće biti dobra.

"Realno, moramo odustati od određenih evenata. U Istri je dogovoreno da se odustane od svih pučkih fešti, odnosno da smanjimo broj na najmanju moguću mjeru i da se održi sve što je potrebno, kao što je pulski filmski festival, motovunski festival ili ATP teniski turnir u Umagu jer u pravilu dosad na takvim eventima nismo imali problema", kazao je Kozlevac. (iPress)