Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak hrvatska obala više nije zelena nego je zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom u narančastome.

ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenome.

Na karti Europe većina zemalja je u zelenome, a u crvenom su Španjolska, Portugal, Nizozemska, Malta i Cipar, te dijelovi Grčke, Belgije i Danske. Osim hrvatske obale, u narančastom su dijelovi Francuske, Grčke, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Belgije, te čitava Irska.

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac nezadovoljan je i zabrinut zbog najnovije karte EU-a po kojoj je i Istra od danas u narančastoj boji.

"Kao što smo se pribojavali prateći situaciju u našem okruženju, dogodio se najgori scenarij. Nije se uspjelo promijeniti vrednovanje po županijama pa se u konačnici dogodilo ono čega smo se pribojavali da je Istra stavljena u narančastu zonu. To nije pravedno prema građanima Istre koji su disciplinirani i provode sve epidemiološke mjere te daju svoj doprinos povoljnoj epidemiološkoj situaciji na Istarskom poluotoku", ocijenio je Kozlevac.

Istaknuo je kako to nije pošteno ni prema cjelokupnom sustavu s obzirom na to da je u Istarskoj županiji, kako je rekao, "trenutačno incidencija 1,9 na 100 tisuća" u posljednjih 14 dana.

"Vidjet ćemo koje će biti posljedice za nas i turizam, no one će zasigurno biti vidljive. Očekujem da će se na razini EU-a promijeniti kriterij jer dosadašnji zasigurno nije nimalo dobar. Mi u Istri imamo odličnu koincidenciju i nije pošteno da dijelimo posljedice s drugim županijama koje nemaju tako dobre rezultate kao i mi u Istri", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Izrazio je nezadovoljstvo današnjom odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite po kojoj lokalni stožeri ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere od mjera propisanih odlukom tog stožera, a koje su vezane za profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije te izložbe.

Brnjac: Novi prikaz na ECDC karti prekretnica i dodatno upozorenje svima

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prikaz hrvatske obale u narančastom na ECDC epidemiološkoj karti ocijenila je prekretnicom i dodatnim upozorenjem svima da "moramo biti svjesni kako je epidemiološka situacija ključna za daljnji interes gostiju i da moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne".

"Još jednom apeliram na sve građane, turističke djelatnike i ugostitelje, kao i turiste da budu odgovorni, cijepe se i poštuju epidemiološke mjere", poručila je ministrica Brnjac, komentirajući za Hinu novu situaciju na ECDC (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) karti.

Od 25. lipnja do danas, Hrvatska je na toj karti bila cijela zelena, što je dalo dodatni optimizam i dobar start turističke ljetne sezone.

Ministrica ističe i da su upravo u lipnju krenuli s obilaskom županija kako bi upozorili na važnost pridržavanja epidemioloških mjera i održavanja dobre epidemiološke situacije.

"Novi prikaz na ECDC epidemiološkoj karti u kojem je hrvatska obala u narančastom svima nam je dodatno upozorenje. Poduzeli smo sve aktivnosti kojima smo Hrvatsku pozicionirali kao sigurnu destinaciju, čemu u prilog ide turistički promet kao i značajna potražnja za našom destinacijom, ali ovo je sada prekretnica jer svi moramo biti svjesni kako je epidemiološka situacija ključna za daljnji interes gostiju i moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne. Još jednom apeliram na sve građane, turističke djelatnike i ugostitelje, kao i turiste da budu odgovorni, cijepe se i poštuju epidemiološke mjere", naglasila je.

Na pitanje koliko se može ta ECDC-ova, tzv. "korona karta" i njezin način i model zoniranja mijenjati, za što već dulje vrijeme apeliraju iz sektora turizma i pojedinih hrvatskih regija/županija, ministrica kaže da se Hrvatska od početka snažno zalaže za nadogradnju karte na ECDC-u i REOPEN-u EU kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama - umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3 (razina županija), upravo onako kako na prikaz epidemiološke situacije u Hrvatskoj gleda primjerice Njemačka, na temelju podataka Robert Koch-Instituta.

"Zajedno s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem poslala sam prijedlog svim ministrima turizma i unutarnjih poslova EU da se omogući takav prikaz", izjavila je minstrica.

Komentirala je i dolaske britanskih turista, kojih se od kraja srpnja očekuje u većem broju zbog ukidanja gotovo svih mjera u Britaniji, napominjući da "s obzirom da se i dalje nalazimo u uvjetima pandemije te svjedočimo i pojavi novog soja virusa koji se i brže širi, nužno je prije svega biti oprezan".

"Svakako me zabrinjava činjenica da je u Ujedinjenoj Kraljevini vrlo rasprostranjen delta soj, međutim, vjerujem da se uz dodatne mjere može kontrolirati i dolazak eventualnih nositelja tog soja", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.

(H/iPress)