Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen očekuje od travnja 100 milijuna doza cjepiva na mjesec, piše u ponedjeljak njemački tisak.

"Od travnja nadalje, količine bi mogle biti ponovno udvostručene prema planovima proizvođača, ali i zato što bi druga cjepiva mogla biti odobrena", rekla je za njemački list Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten u komentarima u koje je novinska agencija dpa imala uvid.

Von der Leyen očekuje "prosječno oko 100 milijuna doza na mjesec u drugom tromjesečju, ukupno 300 milijuna doza do kraja lipnja".

Prema pisanju lista, to bi značilo nekih 20 milijuna doza na mjesec za Njemačku, a za što će biti potrebno znatno povećati kapacitete cijepljenja.

Otkako je cijepljenje počelo krajem prosinca, oko 7,3 milijuna doza cjepiva određeno je Njemačkoj, prema podacima Instituta Robert Koch Institute (RKI) od petka. Od 5 milijuna cijepljenih samo je polovica dobila drugu dozu u Njemačkoj.

Za sada su u Europskoj uniji odobrena cjepiva samo tri proizvođača: Pfizer/BioNTecha, Moderne te AstraZenece.

U četvrtak se očekuje da Europska agencija za lijekove (EMA) preporuči odobrenje za cjepivo američkog proizvođača Johnson&Johnson.

U Hrvatskoj je do 4. ožujka, prema riječima premijera Andreja Plenkovića, utrošeno preko 242 tisuće doza cjepiva, od čega je 121 tisuća ljudi je primila jednu dozu, a 60 tisuća obje. Odobrenje cjepiva J&J bi prema njegovim riječima bilo dodatnih 900 tisuća doza za Hrvatsku koja je ranije naručila 5,6 milijuna doza.

(Hina)