Europska komisija i Italija blokirale su isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom, objavila su u četvrtak dva izvora.

Prema tim izvorima AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima.

Talijanska vlada odbila je dati dozvolu, a Europska komisija u tome ju je podržala, rekli su izvori.

Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv covida-19.

Blok je u siječnju uspostavio registar za praćenje izvoza cjepiva u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem kako bi pratilo ispunjava li taj laboratorij svoje ugovorne obveze prema EU.

Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konzultaciji s Europskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Europske unije ako blok vjeruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU.

AtraZeneca nije još isporučila Europskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 milijuna srezala na 40 milijuna doza pravdajući to smanjenje teškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su cjepiva proizvedena u EU prodana zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza cjepiva.

(Hina)