U Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje Hrvatske, Istre i Hrvatskog primorja mjestimice pada snijeg, povremeno i ledena kiša. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog magle vidljivost je smanjena ponegdje na cestama u unutrašnjosti. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II i državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme, izvijestio je HAK.

Istramet javlja kako je jutro posvuda osvanulo hladno uz oborine te umjerenom i jakom burom koja u Labinu puše do 91 km/h.

Uz obalu Istre pada kiša, a u Umagu je već palo 8 mm. U središnjoj Istri ima slabog snijega i kiše, dok snijeg uz stvaranje pokrivača pada na većem dijelu Ćićarije te na Učki, ali i dijelu Labinštine!

Najtoplije je na krajnjem jugu Istre gdje mjerimo do 5 °C, u središnjem dijelu poluotoka i na zapadu vrijednosti se kreću između 1 i 4 °C, dok je najhladnije na istoku. U Labinu u 7 sati tako mjerimo samo 0,7 °C uz tanji snježni pokrivač.

Pahulje lepršaju i na riječkom području, ponegdje do samog mora. Temperature zraka na području Rijeke kreću se između 2 i 4 °C, a osjećaju hladnoće doprinosi bura. 

DHMZ: Na Jadranu kiša, u gorju snijeg

Pretežno oblačno, na Jadranu s kišom i grmljavinom, u unutrašnjosti snijegom, a ponegdje i kišom koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Na Jadranu i područjima uz njega oborina će mjestimice biti obilna, dok će na istoku biti rijetka pojava. Deblji snježni pokrivač očekuje se u gorskim predjelima, a najveća vjerojatnost poledice bit će u južnoj Lici i središnjim krajevima.

Vjetar na kopnu slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, u Dalmaciji jugo i istočnjak.

Temperatura zraka na kopnu uglavnom između -4 i 2 Celzijeva stupnja, a na Jadranu najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na sjevernom dijelu te od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u Dalmaciji.

(H/iPress)