Novih 38 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je tijekom protekla 24 sata u Istri, od toga se kod 10 osoba radi o uvezenim slučajevima, a od jučer je izliječeno 40 osoba, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 319 uzoraka briseva te je potvrđeno 38 novozaraženih. Kod 10 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to šest iz Italije te po dvije iz Zagreba i Rijeke", istaknuo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac .

Kod 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za 11 osoba. 

Kako se doznaje, među novozaraženima je i pacijent rovinjske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" koji je u subotu po dolasku u bolnicu bio negativan na covid-19, ali je u utorak osjetio simptome te se ispostavilo da je pozitivan na koronavirus. 

"Situacija je pod kontrolom i nema razloga za zabrinutost. Radi se o nepokretnom pacijentu koji nije bio u kontaktu s ostalim pacijentima, no zbog ovog slučaja pet medicinskih tehničara, dva liječnika i jedan fizioterapeut su u samoizolaciji", kazao je ravnatelj rovinjske bolnice Marinko Rade.   

Tijekom srijede izliječeno je 40 osoba, a radi se uglavnom o studentima koji su se prije desetak vratili u Istru jer su fakulteti krenuli s online nastavom. 

Trenutno je u Istri 278 aktivnih slučajeva, od toga je 13 osoba hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici dok je jedna na respiratoru u riječkoj bolnici.

U mjerama samoizolacije nalazi se 585 osoba.