Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da će se s porastom oboljelih i umrlih od Covida-19 pooštravati epidemiološke mjere, ali i nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve smo imali na proljeće.

"Situacija je pod kontrolom. Utakmicu balansiranja između održavanja zdravlja i gospodarskih aktivnosti morat ćemo voditi dok se ne dođe do cjepiva. Do tog trenutka pooštravat ćemo mjere, no i nastojati izbjeći zatvaranje i broj restriktivnih mjera kakve smo imali na proljeće", izjavio je Plenković novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirajući širenje koronavirusa te uvođenje strožih mjera diljem Europe.

Plenković: Imamo naznaka da su mjere počele djelovati

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da postoje naznake da su epidemiološke mjere počele djelovati te još jednom uputio apel građanima da ih se pridržavaju kako bi se izbjeglo daljnje širenje epidemije i pooštravanje mjera.

"Premda brojevi očekivano i dalje rastu, imamo naznaka da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije'', rekao je Plenković na sjednici Vlade koja se zbog pogoršanja epidemiološke situacije ponovno održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Dodao je da se broj novooboljelih ubrzava, a raste i broj umrlih i svaki je dan dvoznamenkasti. Podsjetio je da kako druge zemlje koje su u goroj situaciji od Hrvatske uvode strože restriktivne mjere, a da je i Hrvatska također uvela strože restrikcije kako bi se ograničila javna okupljanja i smanjila brzina širenja zaraze u stanovništvu.

Premijer je rekao da raste i broj hospitaliziranih, što su predvidjeli i osigurali dovoljan broj kreveta. Naglasio je važnost pridržavanja mjera čime se može izbjeći daljnje širenje epidemije i pooštravanje mjera.

"O svakome od nas ovisi hoćemo li spasiti stotine života, stotine tisuće radnih mjesta i hoćemo li zadržati gospodarsku aktivnost. Pozivam sve sugrađane na maksimalnu odgovornost i solidarnost", rekao je Plenković.

Poručio je da je ovo trenutak kada svi zajedno odlučujemo o uspjehu, dodavši da se Hrvatska u povijesti znala uspješno nositi s velikim izazovima. Apelirao je da pokažemo da smo kao nacija solidarni, da mislimo jedni na druge, a ne samo na sebe. To svakodnevno pokazuju liječnici, medicinske sestre koji rade u teškim uvjetima i daju sve da bi spasili živote, istaknuo je Plenković te im iskazao zahvalnost.

Pridržavanje mjera nije velika žrtva

Najmanje što možemo učiniti da kao društvo budemo odgovorni je da smanjimo druženja, osobito privatna i obiteljska, držimo distancu, nosimo maske u zatvorenim prostorima i tamo gdje ne možemo održati distancu te da redovito prozračujemo zatvorene prostore i vodimo računa o higijeni, naveo je.

"Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta", poručio je Plenković, izrazivši uvjerenje da to Hrvatska može.

Vlada će danas potpisati ugovore o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa sa županima i gradonačelnicima.

"Drago mi je da je prijedlog ugovora dobio široku podršku i u Skupštini Grada Zagreba i u dvjema skupštinama ovih županija. Danas Vladi će biti usvojen prvi program mjera, što je posebno važno", rekao je Plenković, zahvalivši svim stručnjacima koji su dali doprinos da se program mjera realizira.

Vlada će danas imenovati i privremenog ravnatelja Fonda. Avans na sredstva kroz Fond solidarnosti već su isplaćena.

Vezano za sastanke i razgovore s predstavnicima veledrogerija, Plenković je rekao da će Vlada, uz već isplaćenih 300 milijuna kuna, kroz rebalans predvidjeti dodatnih 1,34 milijarde kuna, dodatnih 200 milijuna kuna za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za plaćanje lijekova ljekarnama.

Kada se sve to zajedno zbroji, riječ je o 1,84 milijarde kuna, čime bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana.

"Smisao ovakve odluke, s obzirom na obaveze koje postoje po brojim bolnicama, je da se svedemo na obaveze koje su ostale samo unutar zadnjih 180 dana", objasnio je Plenković.

Upitan za lockdown koji uvode mnoge europske zemlje, uključujući i Njemačku, Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj, nakon pogoršane epidemiološke situacije, donesen novi paket mjera radi onemogućavanja širenja zaraze.

"Brojevi u mnogim državama Europske unije su puno gori nego u Hrvatskoj", rekao je Plenković

Zahvalio je epidemiolozima i liječnicima koji zadnjih osam mjeseci ulažu nadljudske napore te pozvao građane, koji su pozitivni na testiranju, da transparentno informiraju službe o svojim kontaktima i omoguće njihovo praćenje.

"Ako su ljudi iskreni i navedu sve kontakte, taj posao je lakši", rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je potvrdio da će Vlada u četvrtak imenovati Damira Vanđelića privremenim ravnateljem Fonda za obnovu Zagreba.

Ujedno, odbacio je nagađanja da je Vanđelić HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te dodao da HDZ još nije odredio kandidate za lokalne izbore.

Plenković je, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, potvrdio da će Vlada sutra donijeti odluku o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa 22. ožujka, na čije će čelo privremeno biti imenovan Damir Vanđelić.

"Meni je drago da je tako dobro prihvaćen odabir čovjeka koji će biti na čelu fonda. Znači da smo dobro napravili izbor kada je tako zatitrao zagrebački kuloarski đir", rekao je Plenković, upitan je li Vanđelić i HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Drago mu je, kaže, što je Vanđelić kao ugledan menadžer iz poslovnog svijeta prihvatio ulogu privremenog ravnatelja Fonda za obnovu.

"Mislim da je to dužnost koja zahtijeva puno vještina. Vlada ide sutra na privremenu odluku, a nakon toga će se raspisati natječaj na kojem će se odabrati ravnatelj", rekao je Plenković.

Vezano uz nagađanja o Vanđelićevoj kandidaturi za gradonačelnika, objasnio je da će HDZ objaviti kandidate za lokalne izbore tek za nekoliko tjedana kada se "dovrši unutarstranački proces kojim će se osnažiti stranački legitimitet čelnika organizacija i onih koji će biti kandidati na lokalnim izborima".

Plenković je izvijestio i da je HDZ za 2019. godinu dobio bezuvjetnu ocjenu državne revizije.

Treba precizno utvrditi tko potiče i objavljuje govor mržnje

Na novinarsko pitanje osjeća li se odgovornim što je njegova polemika s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem kulminirala govorom mržnje na društvenim mrežama, odgovorio je da ta polemika nije krenula između dva čelnika dvije ključne institucije nego traje malo dulje, "a glavni akter nisam ja".

Podsjetio je da je to tko je odgovoran za govor mržnje u hrvatskom političkom, medijskom i internetskom prostoru bila i tema današnjeg sastanka Koordinacije za domovinsku sigurnost poručivši da "treba učiniti sve da se spriječi nekontrolirani govor mržnje koji na kraju dovodi do radikalizacije i indoktrinacije i u konačnici počinjenja kaznenih djela koja imaju sva obilježja tertorističkog čina, poput onoga koji se dogodio pred Banskim dvorima".

Ustvrdio je kako se takvo što ne događa spontano ni slučajno, već zbog okruženja u kojem počinitelj živi, informacija i stavova kojima je izložen i napajan.

"Netko treba doći u poziciju da nabavi oružje koje ne smije posjedovati i nauči njime rukovati, da pokaže i odlučnost i okrutnost u počinjenju djela. To se ne događa zbog prepirke, a kamoli zbog neke kratke izloženosti društvenim mrežama. To je proces koji je rezultat sustavnog govora mržnje gdje točno i precizno možemo vratiti tko su ti akteri koji taj govor potiču, kroz koje medije ih puštaju i kako to utječe na mlade ljude bez iskustva, zrelosti i filtera", istaknuo je Plenković nakon online sjednice stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj su sudjelovali svi HDZ-ovi župani i gradonačelnici velikih gradova.

Plenković je najavio i da će Vlada sutra donijeti odluku o minimalnoj plaći za iduću godinu, no nije želio otkriti o kojem je iznosu riječ te da će nakon rebalansa državnog proračuna Vlada učiniti sve da se isplate božićnice u državnom i javnom sektoru.

"Uspjeli smo konsenzusom odgoditi povećanja (osnovice plaća). Nakon rebalansa ćemo učiniti sve da se isplate božićnice. Što se tiče dinamike povećanje plaća, otvaramo proces razgovora i apeliram na sve, na osjećaj za realnost", poručio je Plenković. (H)