Italija je u posljednja 24 sata potvrdila 24.991 novi slučaj zaraze koronavirusom i oborila rekord od utorka kada je bilo 21.994 novozaraženih u jednom danu, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravstva, dodajući da je najveći porast broja zaraza u Lombardiji.

Danas je od covida-19 umrlo 205 ljudi, a dan ranije 221, dodaje ministarstvo u priopćenju.

Italija je danas testirala 198.952 ljudi. Vlada je zbog razmahivanja pandemije ovaj tjedan uvela nove restrikcije u zemlji i naredila ranije zatvaranje barova i restorana, teretana, kina i kazališta.

Do sada je u Italiji uslijed pandemije umrlo 37.905 ljudi, najviše u Europi nakon Velike Britanije. Sveukupan broj zaraženih popeo se na 589.766.

Sjeverna regija Lombardija, u kojoj se nalazi i financijska prijestolnica Milano, ponovo se suočava s naglim porastom broja zaraženih te ih je u srijedu bilo 7558.

Walter Ricciardi, znanstveni savjetnik u ministarstvu zdravstva, smatra da bi se u Milanu i Napulju trebala uvesti karantena, no gradonačelnici dvaju gradova traže od vlade da to ne učini.

Nove mjere u Njemačkoj - Merkel: Ovo su teške odluke

Njemačka vlada i vlade saveznih pokrajina donijele su u srijedu niz mjera kojima bi se trebao spriječiti nagli porast broja novozaraženih koronavirusom, a kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je riječ o "teškim odlukama".

Nove mjere, koje će trajati četiri tjedna a stupaju na snagu 2. studenoga, prije svega se usredotočuju na smanjenje osobnih kontakta građana, a uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu, te zabranu turističkih putovanja.

"Studeni će biti mjesec nacionalnog ulaganja svih napora", rekla je njemačka kancelarka Merkel nakon sastanka vlade i predstavnika saveznih pokrajina na kojem se razgovaralo o novim mjerama u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.

Kancelarka je rekla da je sastanak, s obzirom na drastični porast broja novih zaraza, prošao u "vrlo ozbiljnoj" atmosferi.

„Danas je težak dan za one koji donose odluke“, rekla je kancelarka ali je istodobno dodala kako se odluke više nisu mogle odgađati.

"Potpuno je jasno da moramo djelovati. Mi moramo spriječiti kriznu situaciju u medicinskom sustavu", zaključila je Merkel. Ona je ukazala na to da su i premijeri saveznih pokrajina svjesni situacije u kojoj je nužno potrebno jedinstveno djelovanje.

"Vrlo sam zahvalna što smo unatoč različitim pozicijama i epidemiološkim situacijama u pojedinim saveznim pokrajinama pronašli zajedničko i jedinstveno rješenje", rekla je Merkel. Danas donesene mjere vrijede jedinstveno na području čitave Njemačke.

Premijer savezne pokrajine-grada Berlina Michael Mueller je također rekao kako se radi o odlukama koje nije bilo jednostavno donijeti ali da su one istodobno i nužne.

"Ovo su teške odluke i teške mjere. Ali radi se o četiri tjedna. Ako sada budemo samo promatrali i ništa ne činili dogodit će nam se da ćemo se od mnogih ljudi morati oprostiti", rekao je Mueller i ukazao na to da se u vodećim berlinskim bolnicama situacija s kapacitetima slična onoj na početku pandemije na proljeće.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako su nove mjere "gorka pilula" koja je međutim potrebna jer je u međuvremenu nastupila situacija u kojoj nije moguće pratiti tijek novih zaraza.

"Mi ovim propisujemo četverotjednu terapiju", rekao je Soeder i dodao kako vjeruje da će građani reagirati solidarno.

"Mi smo solidarno a ne egoističko društvo", rekao je Soeder.

U Njemačkoj bi od sljedećeg tjedna trebalo na snazi biti novo ograničenje javnog života kojem je cilj maksimalno smanjenje broja socijalnih kontakata a mjere se odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu.

Od ponedjeljka bi tako bilo moguće javno i privatno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstava. Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi treba trajati čitav studeni.

Za publiku bi čitav studeni trebale biti zatvoreni i sportski objekti.

Vrtići i škole trebale nastaviti s radom uz postojeće mjere higijene, održavanja razmaka i nošenja maski.

Maloprodaja i dalje može nastaviti s radom ali uz stroga pravila. Tako je nužno izbjeći stvaranje radova a u trgovinama je na 10 kvadratnih metara dozvoljen jedan kupac.

Od ponedjeljka vrijedi zabrana rada kulturnih ustanova poput kazališta, koncertnih dvorana i opera kao i kina, zabavni parkovi. Zabrana vrijedi i za bordele, kockarnice i teretane.

Od ponedjeljka pa na četiri tjedna zabranjena su privatna putovanja turističke prirode kao i posjeti rodbini.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka gospodarstva zbog novih mjera protiv pandemije. Vlada je za tu priliku izdvojila deset milijardi eura.

Prvobitno je bilo planirano da nove mjere stupe na snagu 4. studenog ali je, zbog naglog porasta broja novozaraženih, ovaj datum pomaknut na 2.11.

Predstavnici vlade i pokrajina ponovno će se sastati sredinom studenog kako bi razmotrili utječu li nove mjere na smanjenje broja novozaraženih.

Macron: Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene

U Francuskoj se od petka uvodi karantena najmanje do 1. prosinca kako bi se suzbio drugi val covida-19, nesumnjivo smrtonosniji od prvoga, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Odlučio sam da od petka treba uvesti karantenu na cijelom teritoriju države kako bismo zaustavili virus", izjavio je Macron u srijedu navečer u tv-obraćanju.

"Restrikcije će uključiti tri glavne točke: škole će ostati otvorene, rad će se nastaviti, bit će mogući posjeti domovima umirovljenika", precizirao je.

"Ako ništa ne poduzmemo, u Francuskoj bi za nekoliko mjeseci moglo umrijeti još 400.000 ljudi", rekao je Macron.

"Neki se zalažu za nepoduzimanje mjera ograničenja i puštanje virusa da cirkulira, kako bi postigli kolektivni imunitet. Znanstvenici su procijenili posljedice te opcije, koje su neumoljive. Kratkoročno, to znači trijaža pacijenata u bolnicama i za nekoliko mjeseci najmanje još 400.000 umrlih. Francuska se nikada neće odlučiti za tu strategiju", dodao je.

U sklopu restrikcija, kafići, restorani i trgovine koje nisu nužne će biti zatvoreni. Ali osnovne i srednje škole će ostati otvorene. Samo će fakulteti raditi online.

Nastava će omogućiti brojnim roditeljima da bolje pomire obiteljske i profesionalne obveze, posvuda gdje je to moguće radit će se od kuće, ali u odnosu na mjere u proljeće "aktivnosti će biti intenzivnije", rekao je francuski predsjednik.

"Kako bi se izbjegle ljudske drame koje smo proživjeli u proljeće i kako osobe koje žive same u poznim godinama ne bi bile izolirane, bit će mogući posjeti domovima za starije uz strogo poštivanje sanitarnih mjera", objasnio je.

Na gospodarskom planu on je obećao pomoć malim tvrtkama koje će morati prekinuti rad uz potporu do 10.000 eura mjesečno.

"Pripremamo poseban plan za samozaposlene, trgovce, male i srednje tvrtke", najavio je i pozvao Francuze da ostanu "ujedinjeni i solidarni".

"Kao svi naši susjedi, zahvatio nas je val epidemije virusa koji jača približavanjem zime i padom temperature", rekao je Emmanuel Macron.

"Neke zemlje poput Španjolske, Irske, Nizozemske ranije su poduzele oštrije mjere od naših. Ali sve nas je preplavio drugi val za koji znamo da će biti oštriji i ubojitiji od prvoga", rekao je.

(Hina)