Uskoro će završiti prelazak na novi DVB-T2 sustav, a odašiljači će se gasiti prema devet digitalnih regija od 27. listopada do 12. studenoga, izvijestila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

Potpuni prelazak na novi DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav počet će u utorak, 27. listopada u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završit će 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema rasporedu Istarska županija će u utorak, 10. studenog točno u ponoć prijeći na novi DVB-T2 sustav.

Nakon toga, gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav.

"Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama u radu će ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustavAntene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati", stoji u priopćenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Također napominju da će, nakon gašenja DVB-T odašiljača, biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih se moglo gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu.

"To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču", dodaju iz Agencije.

Za stare televizore potreban je prijamnik, a predlaže se i nabavka novog TV-a 

Prelazak se, kažu, odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju.

Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati. Oni pak koji imaju televizore starije od tri godine ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu, ističu iz Agencije.

Korisnicima koji nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predložili su da ponovo pretraže kanale i provjere imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu.

"Oznaka 'HD' govori da je slika u visokoj rezoluciji i da se prima novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom.

U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku", priopćeno je iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Više informacija može se pronaći na https://gledajbezbrige.oiv.hr/.

(Hina/iPress)