Belgijsko savezno ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ažurirani popis zemalja po zonama s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju. Naime, na stranici se mogu pronaći detaljne informacije i karta koja prikazuje kakvo je stanje u pojedinoj državi.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je na karti Europe jedino Istra označena zelenom bojom koja predstavlja mogućnost putovanja bez ikakvih ograničenja, donosi Večernji.hr

Sve ostale države označene su crvenom bojom (koja označava nemogućnost putovanja) i narančastom bojom (može se putovati uz dodatan oprez). Također, povratak iz crvenih područja podrazumijeva testiranje i karantenu, a iz ostalih ne.

Istra je označena zelenom bojom 

Naime, klikom na Istru prikazuje se prozorčić na kojemu piše kako je putovanje u to područje dozvoljeno bez ikakvih ograničenja. Isto tako, navodi se kako po povratku u Belgiju nije potreban COVID negativan test, ali ni karantena.

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u povodu objave belgijskog ministarstva rekao je kako Istarska županija zahvaljujući rezultatima u borbi protiv koronavirusa može biti uzor svima ostalima. Istaknuvši kako je takva situacija rezultat suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija, Kozlevac je podsjetio da se građani Istre neprekidno već tri mjesec pridržavaju mjere nošenja maski u zatvorenim prostorima i da to očito daje rezultate.

"To je mjera koja traži najmanju žrtvu od svih nas, a pokazala se kao najuspješnija u prevenciji", zaključio je Kozlevac.

(iPress)