U vrijeme kada je preporučljivo što više aktivnosti, pa tako i nastavu provoditi na otvorenom, učionica na svježem zraku pravi je izbor, pokazali su to i učenici Srednje škole Mate Balote iz Poreča koji se mogu pohvaliti da imaju pravi Dnevni boravak, odnosno učionicu na otvorenom. To im je omogućeno kada je Grad Poreč sanirao staro derutno sportsko igralište koje se nalazi u dvorištu škole, te je ono dobilo novu podlogu i novi asfalt, a za dodatno uređenje pobrinuli su se sami učenici napravivši gumeni park škole. Naime, učenici su prikupljali stare automobilske gume koje su pretvorili u stolove i stolice, te osmislili na otvorenom mjesto za učenje i druženje.

Danas ih je na nastavi u njihovom dnevnom boravku na otvorenom obišao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić te prisustvovao satu, koji se odvijao kao u dobra stara vremena, u učenju na svježem zraku.

-Znam kako je ovo igralište izgledalo prije i drago mi ga je vidjeti ovako uređenog. Nas posebno veseli ulagati u dobre ideje kao što je ova. Iako smo morali smanjiti sredstva u proračunu zbog ovogodišnje situacije, nastavit ćemo i dalje podržavati, u granicama naših mogućnosti, dobre ideje i inicijative, kazao je gradonačelnik i sam bivši učenik ove škole.

Kako je rekao ravnatelj škole Krešimir Bronić odmah je još lani odobrio inicijativu profesora i stručnih suradnika škole: Ivana Čupića, Gracijele Bičanić i Petre Andrić o izradi gumenog parka škole, učionice na otvorenom koja će poslužiti raznim aktivnostima škole, od nastave, do rekreativnog druženja učenika u slobodno vrijeme. Nisu tada ni znali da će nastupiti karantena, te da će se, povratkom u školu, vanjskom učionicom služiti više nego ikad. Zahvalio se Gradu Poreču i gradonačelniku koji su donirali sredstva za obnovu derutnog i tada neiskorištenog igrališta. Srednjoškolci i njihovi profesori, ponajprije 3.a razred ekonomskog usmjerenja, prionuli su poslu te marljivo bojali, pleli i uređivali učionicu sačinjenu od rabljenih i doniranih guma koje su kreativno i šareno prenamijenili.

Inače igralište površine 924 kvadrata obnovljeno je lani, a Grad Poreč je financirao radove na sanaciji podloge i postavljanju asfaltnog pokrova u vrijednosti 200 tisuća kuna bez PDV-a.

U realizaciji projekta škole pomogle su i brojne dodatne donacije, u ukupnom iznosu od 17.000 kuna, a koje su dali Poliklinika Jerković, A.T.S. Poreč, Perfect clean, TZ Funtana, RESS Poreč, Montraker Vrsar, TZ Vrsar, Općina Vrsar, Usluga Poreč, te Općina Tar-Vabriga.

Kako su gradonačelniku iznijeli profesori, u planu je daljnja realizacija gumenog parka, proširenjem raznih izvannastavnih aktivnosti, od stolova za stolni tenis, do koševa za smeće sačinjenih od guma, košarkaškog igrališta te svega onog što im može biti od koristi dok su vani, u okolici škole.

Inače Srednja škola Mate Balote ove školske godine ima popunjene sve razrede, a posebno ih raduje što je plodom urodila inicijativa „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ kojom su željeli potaknuti osmaše da upišu ovaj smjer u njihovoj školi, ujedno i jedini takav u Istri. Odaziv je bio i više nego dobar, a upisano je gotovo duplo više učenika u odnosu na lani i popunjen razred od 22 učenika smjera agronomski tehničar. Ovu inicijativu i projekt provodi Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, a financijski su ga podržali i Grad Poreč i Istarska županija.

(iPress)