Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izmijenio je u ponedjeljak preporuke i kriterije za testiranje na koronavirus, a skratili su izolaciju asimptomatskih bolesnika s 14 na 10 dana.

U dokumentu se navodi kako je izmijenjen otpust iz izolacije, i to na temelju prvenstveno kliničke slike, a iznimno na temelju negativnog PCR nalaza, navodi se u izmijenjenom dokumentu preporuka na stranicama HZJZ-a.

Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan (osim kod imunokompromitiranih osoba).

Izolacija oboljelog s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti uz uvjet da je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Izolacija oboljelog s teškom kliničkom slikom neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja ili se može skratiti na minimalno 15 dana uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Izmijenjen je i kraj izolacije za zdravstvene radnike gdje više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

Također, po završetku karantene za zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

U dokumentu, među ostalim, stoji i izmjena da ako je osoba unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19, nije potrebno testiranje ako nema jasne simptome bolesti.

Navodi se da sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku gdje se uzima i djetetu).

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u ponedjeljak nove kriterije za testiranje i izolaciju, potvrdivši da se vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 14 skraćuje na deset dana.

Capak je, gostujući na N1, rekao da se najbitnija promjena odnosi na kriterije za prekid izolacije. U dokumentu HZJZ-a, koji će danas biti objavljen, navedeno je da će izolacija trajati deset dana, umjesto dosadašnjih 14 dana.

"Najnoviji podaci pokazuju da osobi nakon sedmog dana značajno pada zaraznost. Nakon desetog dana osoba nije zarazna. Nema potrebe da bude dulje od deset dana u izolaciji. Ako u 24 sata nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi", rekao je Capak.

Istaknuo je i da osobe koje su bile pozitivne, odnosno one koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju, čak i ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Čelnik HZJZ-a kaže kako se kriteriji za testiranje neće bitno mijenjati, osim za učenike i studente u domovima, kao i za osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Pri testiranju će prioritet i dalje imati zdravstveni djelatnici, rizične osobe, te osobe koje rade u domovima za starije.

Capak je ocijenio da današnji broj od 70 novih slučajeva koronavirusa nije realan jer Covid ambulante vikendom rade u smanjenom kapacitetu i manje je testiranja. Ipak, dobro je što već dva tjedna kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih.

Vezano za veliki broj novooboljelih tijekom ljeta, Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije. "Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator pa da se dogodi loš ishod", dodao je.

Hospitalizirane su osobe koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet, rekao je, navevši da njih ima oko 2500, a nešto manje od deset posto tako ozbiljno bolesnih umre.

U Hrvatskoj trenutno nema značajnijih žarišta, ali treba pratiti posljedice Vinkovačkih jeseni i Zagreb pridea, koji su održani prošlog vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

(Hina)