U Sloveniji eskaliraju nagađanja da će slovenska vlada Hrvatsku staviti na "crvenu" listu epidemiološki riskantnih država, što bi značilo da turisti iz Slovenije nakon povratka kući moraju u dvotjednu karantenu, a potkrijepio ih je sinoćnji medijski nastup glasnogovornika Jelka Kacina.

Hrvatska bi se brzo mogla naći na crvenoj listi Slovenije zbog porasta importiranih slučajeva iz Hrvatske preko slovenskih turista koji tamo ljetuju, kazao je vladin glasnogovornik za covid-19 Kacin u sinoćnjem razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV koji u četvrtak prenose i ostali mediji, dodavši da se u Hrvatskoj obavlja manje testiranja nego u Sloveniji.

Hrvatskim brojkama o novozaraženima svakako bi trebalo pribrojiti i one slučajeve koje smo u Sloveniji registrirali kao importirane iz Hrvatske. Oni testiraju mnogo manje nego mi. Osim toga, turisti nemaju povjerenje u hrvatski zdravstveni sustav i eventualno liječenje, pa se ako obole za vrijeme dopusta radije vrate kući - to će ubuduće imati negativne posljedice na hrvatski turizam, naveo je Kacin u razgovoru za komercijalnu postaju POP-TV, a prenose mediji.

Hrvatska bi se zato po njegovim riječima mogla vrlo brzo naći na slovenskoj crvenoj listi riskantnih destinacija, a "žalosti ga" da kasni sa zaoštravanjem mjera protiv širenja epidemije.

"Valja naglasiti da se velik broj naših građana i na dopustu ponaša izuzetno odgovorno, ali me podaci koji zadnjih dana dolaze iz Hrvatske brinu", kazao je.
Kacin, koji je zadnjih dana posebno isticao ponašanje mladih koji su manje rizična skupina, pa se ponašaju "neodgovorno" i misle da ne mogu biti zaraženi, pa odlaze u noćne klubove ne vodeći brigu da tako mogu postati prenositelji zaraze na starije i bolesne.

"Žalosti me što će Hrvatska tek nakon 20. kolovoza izmijeniti sadašnji zakon o zaraznim bolestima, što znači da će se nove mjere zapravo početi provoditi tek kad sezona dopusta završi. Ta stvar jako kasni", kazao je Kacin, a prenose mediji u susjednoj državi.

Dodao je kako jučerašnji podatak o 31 novozaraženom u Sloveniji, među kojima je dosta importiranih slučajeva, najviše iz Hrvatske, znači "drastično pogoršanje" epidemiološke situacije, ali je odbio odgovoriti na pitanje bi li se Hrvatska već idući tjedan mogla naći na slovenskoj "crvenoj listi" najriskantnijih destinacija, rekavši da je to ovisno o brojkama, odnosno stvarnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, te da Slovenija to stanje "budno prati", prenose slovenski mediji.

Mogućnost da Slovenija uskoro "zaoštri" režim na granici s Hrvatskom zbog povećanog broja importiranih slučajeva među slovenskim turistima koji borave na Jadranu spomenula je sinoć u izjavama za slovenski javni RTV servis i infektologinja s ljubljanske Infektološke klinike Mateja Logar.

(Hina)