U Istri je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su dvije osobe iz samoizolacije, jedan je uvezeni slučaj, a u dva slučaja radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 177 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je pet pozitivnih" - naveo je načelnik Stožera civilne  zaštite Istarske županije Dino Kozlevac dodavši kako od novozaraženih dvije su osobe iz samoizolacije, jedan je uvezeni slučaj, a kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom. 

Neslužbeno se doznaje kako se dva slučaja iz samoizolacije odnose na dvoje štićenika iz Doma za starije i nemoćne "Atilio Gamboc" u Umagu, uvezen slučaj je također građanin Umaga koji je doputovao iz Austrije dok se preostala dva slučaja odnose na dvije mlađe osobe iz Buzeta i Labina.  

U mjerama samoizolacije se trenutno nalaze 283 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je šest osoba. Trenutno u Istarskoj županiji je 88 zaraženih osoba koronavirusom od koji se 23 osobe liječe u pulskoj Općoj bolnici a 65 kod kuće. 

Ocijenivši da je epidemiološka situacija i dalje pod kontrolom, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Kozlevac još jednom je pozvao sve građane i turiste na oprez i na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera.

"Još jednom podsjećam građane na tri osnovne stvari - važnost mjera držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora te nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt" - poručio je Kozlevac.

(iPress/H)