Ispitivanja 13-ero osumjičenih u aferi Vjetroelektrana, među kojima je prvoosumnjičena smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, nastavljeno je u subotu prijepodne, doznaje Hina iz izvora bliskim istrazi.

U subotu prijepodne u Uskoku je ispitana jedanaestoosumnjičena HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, dok su osmoosumnjičeni zagrebački poduzetnik Josip Ravlić i šestoosumnjičeni predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić nakon ispitivanja u Uskoku pušteni na slobodu u petak navečer.

U Uskoku su u petak ispitani i desetoosumnjičena tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro te još petero osumnjičenika, među kojima je i sedmoosumnjičeni poduzetnik Ante Sladić za kojeg će se tražiti istražni zatvor.

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Pnuskoka u aferi Vjetroelektrana, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, među kojima je i smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored prvoosumnjičene i u petak smijenjene državne tajnice te bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Joip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

U policijskom priopćenju, u kojem nisu otkriveni identiteti osumnjičenika, navodi se da je riječ o hrvatskim državljanima, dok su Bašić i Stipić dvojni državljani Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Josipu Rimac se sumnjiči da je od početka 2019. pa do kraja svibnja dogovorila s Bašićem i Stipićem kako će, koristeći svoj položaj državne tajnice, osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelekranu Krš-Pađane, unatoč neispunjavanju svih propisanih uvjeta.

U zamjenu za dobivene dozvole, navodi se, Bašić i Stipić su Rimac obećali sklapanje police osiguranja za vjetroelektranu, pri čemu bi Rimac dobila proviziju od 45.000 eura, s obzirom da bi prilikom sklapanja police kao agent osiguranja bila njena sestra. Uskok ističe da je Rimac u okviru takvog dogovora poduzimala niz radnji prema predstavnicima Ministarstvu državne imovine, HERA-e i Hrvatskih šuma, a kako bi pogodovala Bašićevoj tvrtki.

Rimac se sumnjiči da je pritom, koristeći položaj i autoritet dužnosnice u Ministarstvu uprave i raspolažući dostupnim informacijama, u nekoliko navrata zatražila od nadležnog ministarstva žurnu izmjenu i stavljanje izvan snage važeće odluke prema kojoj je Bašićeva tvrtka bila dužna platiti dospjele naknade za pravo služnosti u iznosu od 6,9 milijuna kuna. Bašićeva tvrtka, dodaje policija, izbjegavala je platiti tu naknadu još od travnja 2015., iako je cijelo vrijeme bespravno koristila zemljište.

Stavljanjem važećih odluka izvan snage, Rimac je osumničena da je Bašićevoj tvrtki C.E.M.P. omogućila da se na njega primjene uredbe i pravilnici koji su u međuvremenu stupili na snagu i prema kojima su uvjeti plaćanja i izračun naknade za služnost povoljniji. Time bi C.E.M.P. platio znatno manji iznos naknade služnosti u iznosu od oko milijun kuna, navodi se u policijskom priopćenju.

Rimac se sumnjiči i da je, koristeći položaj i utjecaj dužnosnice, od predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana zatražila žurno povlačenje negativnih mišljenja i obračuna štete danih na tehničkim pregledima za izdavanje uporabnih dozvola koje su Hrvatske šume prethodno dalo za izgrađeni dio Bašićevih vjetroelektrane. Iako su Hrvatske šume protiv C.E.M.P. ranije podigle tužbu za naknadu štete prilikom izgradnje pristupnih cesta potrebnih za izgradnju vjetroelektrane, sa čime je Rimac bila upoznata, Jakupčić i Melvan su osigurali da se povuku ranija negativna mišljenja.

Na temelju povučenog prethodnog mišljenja, osigurali su Bašićevoj tvrtki da, unatoč neispunjenju uvjeta. s Ministarstvom državne imovine sklopi ugovor o osnivanju prava služnosti na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu. Time se zadovoljio jedan od uvjeta za izdavanje uporabnih dozvola, koje je potom i ishodovano, dodaje policija.

Od direktora HERA-e tražila status povlaštenog proizvođača struje

Direktora HERA-e Tomislava Jurekovića sumnjiči se da je na traženje Josipe Rimac omogućio Bašićevoj tvrtki stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije, a time i isplatu veće cijene za isporučenu električnu energiju na temelju donešenih akata. Na taj način C.E.M.P.-u je omogućeno da cijene isporučene energije naraste za 118 posto.

Uz to, Rimac se sumnjiči da je od početka veljače do svibnja, temeljem dogovora s Ante Sladićem i Josipom Ravlićem, utjecala na šeficu kabineta Ministarstva poljoprivrede i članici Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Ružicu Njavro da za 10.000 eura i dodatnih 500.000 kuna osigura izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u državnom vlasništvu. Izmjenom te uredbe smanjio bi se broj potrebnih uvjetnih grla stoke po hektaru krškog pašnjaka, produljio rok za izjednačavanje potrebnog broja uvjetnih grla s hektarima zemljišta sa šest mjeseci na dvije godine, smanjilo ograničenje najveće površine šumskog zemljišta i povećao iznos poticaja.

Time je Sladićevim i Ravlićevi tvrtkama za otkup i prodaju stoke omogućeno dobivanje znatno većeg iznosa državnih poticaja i potpora, kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta.

Također se sumnja da je Rimac posredstvom Marinka Tokmačije utjecala na HDZ-ovu načelnicu Gračaca Natašu Turbić da raspiše prilagođeni natječaj i izabere Sladićevu i Ravlićevu ponudu za zakup zemljišnih čestica gračačkih poljoprivrednih zemljišta i krških-pašnjaka.

Zauzvrat je Sladić u dogovoru s Ravlićem obećao Rimac veći novčani iznos, prijenos vlasništva na građevinskom zemljištu površine 10.000 četvornih metara u Rogoznici te davanje većih iznosa novca trećim osobama koje će biti uključene u realizaciju njihovog dogovora. Pritom je Sladić predao Rimac neutvrđeni iznos novca Tokmačiji koji je dio zadržao za sebe, dok je najmanje 10.000 eura predao Nataši Turbić.

Oism toga, Rimac se sumnjiči da je od rujna 2019. do 29. svibnja utjecala na Anu Mandac, pomoćnicu ministra gospodarstva Darka Horvata, kako bi osigurala dodjelu bespovratnih potpora tog ministarstva kninskom klesaru Nikoli Lapčiću s kojim je obiteljski povezana. Nakon što je Mandac osigurala Lapčiću 185.449 kuna, klesar je kao protuuslugu od ožujka do svibnja izvodio radove u kući Josipe Rimac po znatno manjoj cijeni. Nakon toga je Rimac još jednom zatražila od pomoćnice ministra gospodarstva da Lapčiću osigura daljnje dobivanje bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva za 2020. godinu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policajci su pritvorskom nadzorniku predali Rimac, Jakupčića, Melvana, Jurekovića, Sladića, Ravlića, Tokmačiju, Njavro, Turbić, Lapčića i Mandac, dok su Bašić i Stipić trenutačno nedostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

Za Rimac i još šestereo osumnjičenika određen jednomjesečni pritvor

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je, na prijedlog Uskoka, jednomjesečni pritvor bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika.

Jednomjesečni pritvor određen je HDZ-ov načelnici Gračaca Nataši Turbić, tajnici kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružici Njavro, kninskom gradskom vijećniku Marinku Tokmačiji i šibenskom poduzetniku Anti Sladiću. Istražni zatvor im je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok je odbijen Uskokov prijedlog da im se istražni zatvor odredi zbog moguće opasnosti od ponavljanja djela.

Uz njih, sudac istrage odredio je pritvor i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića koji trenutno nisu dostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

Branitelj sada već bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac, odvjetnik Željko Gulišija izjavio je da je za njegovu branjenicu djelomično usvojen Uskokov zahtjev koji se odnosi na opasnost od utjecaja na svjedoke, dok je istražni sudac odbio Uskokov zahtjev koji se odnosi na opasnost od ponavljanja djela.

"Žalit ćemo se, smatram da nema razloga ni za zadržavanje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, jer se rješenje o provođenju istrage sastoji od dokaznih radnji. Ako imate rezultate dokaznih radnji, nema potrebe za ispitivanjem svjedoka, odnosno ti svjedoci neće ukazati ništa posebno što ne govore dokazne radnje", kazao je Gulišija.

Upitan za stanje Josipe Rimac, Gulišija je kazao da njegova branjenica ''nije u najboljem stanju, ali da je ona jaka žena''. Dodao je kako osumnjičeni odmah idu u Istražni zatvor u Remetincu.

Branitelj šibenskog poduzetnika Ante Sladića, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, rekao je da je sud prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora prihvativši točku rješenja koja se odnosi na opasnost od utjecaja na svjedoke.

"Odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer je prihvatio moju tezu da, ukoliko je dio dužnosnika pušten da se brani sa slobode, tada ni za druge osobe koje su obuhvaćene ovim postupkom nema razloga smatrati da bi oni boravkom na slobodi ponovili kazneno djelo", rekao je.

Pavasović Visković je dodao da se se neće žaliti na odluku jer smatra da treba ubrzati postupak "da se što prije ispitaju svjedoci i da ljudi idu vani".

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi Vjetroelektrana, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored Rimac, Turbić, Njavro, Tokmačije, Sladića, Bašića i Stipića, prijavljeni su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

(Hina)