Splitski Dom za starije i nemoćne osobe, čijih je 52 štićenika zbog sumnje na koronavirus završilo u bolnici, dobilo je povjerenicu Helenu Bandalović, sedam umirovljenika je na respiratoru, jedan od njih je u težem stanju, istaknuto je na popodnevnoj konferenciji županijskog Stožera Civilne zaštite.

Kako piše Slobodna Dalmacija u Domu za stare i nemoćne, vjerojatno je pozitivno čak 36 štićenika: 10 onih koji su odmah bili pozitivni i najmanje 26 onih kojima je naknadno testiranje potvrdilo "pozitivnost" na koronavirus.

Od 49 evakuiranih štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne, testiranje provedeno jučer i danas pokazalo je da je ukupno 40 zaraženih koronavirusom, potvrđeno je u četvrtak navečer iz KBC-a Split.

Ovime je završeno testiranje svih 49 štićenika s 2. kata Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu koji su u noći s utorka na srijedu evakuirani u Klinički bolnički centar na Križinama.

U županijskom Stožeru civilne zaštite rekli su večeras da je s utvrđenih 30 novozaraženih štićenik Doma za starije osobe, na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno 276 osoba pozitivno na koronavirus.

Važno je napomenuti da je riječ o prvom testiranju, a da bi nalazi bili i službeni bit će potrebno da budu potvrđeni i na drugom testiranju, navodi Slobodna.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin još je jednom ponovila da je Zavod 29. ožujka kontaktirala glavna medicinska sestra toga dom Doma kojoj je epidemiolog nakon razgovora preporučio izolaciju korisnice koja je imala simptome i obvezan pregled liječnice koja brine o štićenicima Doma. Rekla je i da ih liječnica potom nije kontaktirala.

Upitana, Karin je istaknula da liječnici iz Zavoda ne izlazi na teren ako netko javi da jedna osoba ima temperaturu već se tada zove nadležni liječnik koji onda odlučuje postoje li indikacije na koronavirus.

"Trenutno su nam kritične točke Solin i Split. U Domu smo stavili 73 djelatnika u izolaciju. Sedmero njih je izjavilo da je radilo sa simptomima bolesti", ponovila je Karin.

Testirali smo 55 djelatnika, a u sljedećem razdoblju ćemo testirati i ostale. Svi korisnici, kao i djelatnici drugog doma, onog u Zenti su dobro, nemaju temperaturu i njihovo se stanje prati cjelodnevno, rekla je Karin.

Upitana što je pokazao jučerašnji izvid epidemiologa Bernarda Kaića kojeg je obavio u Domu, Želja Karin je odgovorila kako se njegov izvještaj u potpunosti poklopio s njihovim izvidom, tj. da se njihova izvješća podudaraju.

"To je mali prostor, situacija je takva kakva je. Vidimo koliko ima korisnika, a koliko soba. Uglavnom su to višekrevetne sobe. Problem je nedostatak osoblja, pridržavanja mjera, a najveći je problem bio što, pretpostavljamo, da je netko od djelatnika bio bolestan i dolazio raditi ili je bilo asimptomatski. To je većina problema koji su nastali. Neki koraci su se preskočili", dodala je Karin.

U Respirativno-intezivističkom centru KBC Split hospitalizirana su 102 bolesnika od kojih je 52 pozitivno na COVID- 19, a ostali su u obradi, izvijestio je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović. Kako je rekao, od ukupnog broja primljenih u bolnicu sedam ih je na respiratoru.

Jedan od 52 bolesnika koji su evakuirani iz Doma za starije u težem je kliničkom stanju, dok ostali imaju umjerene, pa i blaže simptome. S obzirom da su to bolesnici starije životne dobi, čiji je prosjek godina 86, većina su slabije pokretni ili nepokretni, zbog čega su osjetljiviji na osnovnu akutnu bolest, pa skrb o njima mora biti multidisciplinarna, istaknuo je Meštrović.

Kako je rekao, testovi za prvih 39 bolesnika iz Doma koji nisu bili testirani su napravljeni, pa je naknadno testirano još troje koji su došli, no testovi su izradi i trebali bi biti gotovi do kraja dana.

"Kada ih dobijemo moramo ih pažljivo analizirati i pristupiti svakom bolesniku individualno. Danas će naši djelatnici pozvati članove obitelji bolesnika kako bi ih obavijestili o njihovom stanju", istaknuo je ravnatelj Meštrović.

Izvijestio je i da je u Respiratorno-intenzivističkom centru obavljena prva operacija bolesnika sa sumnjom na Covid-19. Radilo se o operaciji abdomena.

Također je rekao i da su tri bolesnika skinuli s respiratora i vratili u njihove županijske bolnice, a radi se o pacijentu iz Šibensko-kninske županije i dvojici iz Dubrovačko-neretvanske.

Župan Blaženko Boban je rekao da je dobio izvještaj ravnatelja Doma i epidemiološke službe i da su njihova mišljenja kontradiktorna. Konzultirao se s ministrom Vilijem Berošom i dogovorio da će resorna ministarstva formirati zasebno tijelo koje će u što kraćem roku donijeti svoje očitovanje kojeg će se on pridržavati, te sukladno tomu donijeti odluke za sankcioniranje onih koji su napravili propust.

"Da bi naš Dom mogao dalje funkcionirati za povjerenicu sam imenovao Helenu Bandalović koja će biti potpora za pojačani nadzor rada Doma. Ona je već sada na terenu i radi. O konačnom izvješću zajedničkog tima dvaju ministarstava donijet ću i odluku onako kako sam jučer i najavio", kazao je župan Boban ponovno apelirajući na građane da se pridržavaju svih uputa Stožera.

(Hina/iPress)