U Hrvatskoj je u subotu popodne potvrđeno 22 novih slučaja zaraze koronavirusom te je preminula i peta žrtva, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U periodu od jutros od 9 sati, imamo 22 pozitivna bolesnika od COVID-19, što daje ukupan broj od 657 pozitivnih bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

U periodu od 24 sata to je povećanje za 71 bolesnika, a ministar je naglasio da, u odnosu na jučerašnji i prekjučerašnji dan, to predstavlja određeno smanjenje.

Ukupno je testirano 5215 bolesnika, u odnosu na jutros to je 277 testiranih više.

"Preminulih je ukupno pet, jer je preminuo u Klinici za infektivne bolesti još jedan bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi", rekao je Beroš.

Dodao je kako ukupno imamo 49 oporavljenih bolesnika, a što je četiri više u odnosu na jutros.

"Nažalost, jedan bolesnika je preminuo. Imao je povišeni krvi tlak, to je jedna od rizičnijih bolesti za infekciju koronavirusu. Oni koji imaju neke kronične bolesti su u velikom riziku i trebaju se jako paziti", rekla je ravnateljica infektivne klinike Alemka Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a Tomislav Capak rekao je da je 3.135 bliskih kontakata zaraženih, a 20.070 ljudi je u samoizolaciji.

Božinović: Utvrđeno 865 slučajeva kršenja samoizolacije

Policija je utvrdila 865 slučajeva kršenja samoizolacije, kazao je u subotu ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Ulazimo u kritično važno razdoblje sljedećih nekoliko tjedana. Moramo izdržati u ovom režimu", rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Stoga je zamolio građane da ne izlaze bez prijeke potrebe.

Božinović je kazao da je Vlada pokrenula donacijski program za sve one koji žele donirati novac za borbu protiv koronavirusa. Sve službene i relevantne informacije se nalaze na mrežnim stranicama koronavirus.hr, dodao je.

Peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je iz Karlovca

Peta preminula osoba od koronavirusa je muškarac srednje dobi iz Karlovca, koji je bio na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, priopćio je u subotu karlovački Stožer Civilne zaštite.

Ravnateljica Klinike za infektologiju Alemka Markotić potvrdila je da je pacijent bio liječen u toj klinici, te da je spadao u rizičnu skupinu po svojoj kroničnoj bolesti, a to je visoki krvni tlak.

Rekla je da zato treba upozoriti sve građane koji imaju kroničnu bolest da moraju jako paziti na sebe.

Osim preminulog, od novog koronavirusa zarazila se i njegova supruga, potvrdila je ranije karlovačka epidemiologinja Biserka Hranilović.

U Karlovačkoj županiji dosad je 19 oboljelih od koronavirusa.

Preminuo 60-godišnjak iz Karlovca

Kako je ranije objavljeno u medijima u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica zaraze koronavirusom preminuo 60-godišnji Karlovčanin. On je jedna od 19 osoba s karlovačkog područja koje su se zarazile koronavirusom i jedan od onih na koje je bolest došla nakon humanitarnog teniskog turnira koji je Rotary klub Karlovac organizirao 9. ožujka.

Dan kasnije muškarac je otišao na put, a u petak 14. ožujka počeo je pokazivati prve simptome. Hospitaliziran je četiri dana kasnije, u utorak, u Općoj bolnici Karlovac, a u petak je prebačen u zagrebačku bolnicu. Završio je tamo na respiratoru s teškom upalom pluća. (iPress)