Guverner američke savezne države New Yorka priopćio je u utorak da je donio odluku o raspoređivanju vojnika Nacionalne garde u New Rochelleu, u sjevernom predgrađu New Yorka, žarištu epidemije koronavirusa u toj državi.

Guverner Andrew Cuomo rekao je da će se vojnike Nacionalne garde - kojih broj nije naveo - rasporediti u "zoni izolacije" u krugu 1,6 km od toga grada s 80.000 stanovnika, sa zadaćom da "osiguraju opskrbu stanovnika hranom i dezinficiraju škole".

Novi podatci koje je Cuomo u utorak objavio na Twitteru govore da okrug Westchester, u kojemu je New Rochelle, sada ima 108 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, od ukupno 173 u državi New Yorku.

"Ovo je jedinstven primjer u Sjedinjenim Državama, ovo nigdje nismo vidjeli. Dvostruko je više oboljelih u New Rochelleu nego u gradu New Yorku, to je fenomen", rekao je guverner na konferenciji za novinare.

"Ovo je drastična mjera, ali ovdje je najveća koncentracija zaraženih u zemlji i ovo je doslovno pitanje života ili smrti", dodao je.

Guverner je usto najavio da će se škole u "zoni izlolacije" zatvoriti u četvrtak na dva tjedna, kao i bogomolje i druga mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Trgovine će raditi i nije proglašena opća karantena.

Čini se da se virus proširio iz sinagoge koja je u središtu područja izolacije.

Osim New Yorka, drugo veliko žarište epidemije u SAD-u je Seattle, u saveznoj državi Washingtonu.

Sveučilište Johnsa Hopkinsa objavilo je podatak da je u SAD-u, gdje je malo ljudi testirano na koronavirus, dosad zabilježen 791 slučaj zaraze. Umrlo je 27 ljudi, od kojih 23 u saveznoj državi Washingtonu, a u New Yorku još nema umrlih.

Ovi podatci ne uključuju prvi smrtni slučaj u New Jerseyju o kojemu je u utorak izvijestio guverner te savezne države koja graniči s New Yorkom.

(Hina)