I ove godine u cijeloj Italiji obilježen je Dan sjećanja na egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije, a najsvečanije kao i uvijek, bilo je pred fojbom (kraškom jamom) u Bazovici, nedaleko Trsta, ispred koje su delegacije regije Furlanije - Julijiske krajine, provincije Grada Trsta i neoiredentističkih udruga na razini države, regije i Trsta, položili vijence i poklonili se žrtvama.

Naravno, premda nacionalni spomenik već dvije godine nije otvoren za javnost, uz nazočnost karabinjera, policajaca i časnika talijanske vojske, nisu izostale govorancije gradonačelnika Trsta Roberta Dipiazze, bivšeg neofašista, predsjednika Nacionalne lige Paola Sardosa Albertinija, okorjelog neiredentista i neofašista i drugih koje su ponavljali iste rečenice koje su izrekli prijašnjih godina.

Istup furioznog Radina na sjednici Sabora

Baš na Dan sjećanja održana je sjednica Sabora i javio se za riječi furiozni dr. Furio Radin, dopredsjednik toga tijela i pred milijunskim TV audotorijem počeo govor o egzodusu. Iako ta tema nije bila na dnevnom redu predsjedavajući ga nije prekinuo i opomenuo, već ga je pustio da kaže ono što je in naumio. Rekao je, između ostalog, da će govoriti jer je Dan sjećanja na egzodus i žrtava fojbi. Zastim je naglasio da neće govoriti o brojkama (on i njegov otac, umirovljeni novinar Claudio Radin, novinaru državne televizije RAI1 izjavili su da je u fojbe bačeno oko 8000 Talijana - op. A.Č.), ali da je bilo masovnog iseljavanja talijanskih esula (ne prognanika, nego profuga, što je na hrvatskom jeziku izbjeglica - op. A.Č.).

Prije svega, Radinu, da nije u koaliciji s HDZ-om i da ne obnaša funkciju potpredsjednika Sabora, predsjedavajući ne bi ni dao riječ. Podsjetimo, dr. Radin je s bratom Fabriziom doveo u Pulu Gianfranca Finija, vođu neofašističke stranke MSI-DN i postfašističku Aleanzu Nazionale.

Zašto nije bar jedanput bio pošten i rekao da je među tzv. esulima iz Istre, Rijeke i Dalmacije bilo i gotovo 100.000 Hrvata (neki hrvatski pisci tvrde da je brojka veća), zatim, Sloveneca, Austrijanaca, Židova, Čeha i stanovnika drugih nacionalnosti?!

Uzet ću si pravo da kažem o mojoj obitelji i nadam se da mi čitatelji neće zamjeriti. Naime, moja supruga je Talijanka (Quarantotto nije hrvatsko prezime) i s Radinom je išla u talijansku gimnaziju u Puli. Njezin otac Attilio te njegov brat i sestre nisu protjerani iz Pule! Moja tetka Lina Ružić, rođena Franković u jednom selu na Labinštini i njen suprug Matteo su Hrvati i odlučili su 1947. godine otići u Italiju, a zatim u SAD, zbog toga jer nisu htjeli živjeti pod komunističkom vlašću. Takvih je bilo stotine tisuća...

Dan sjećanja na grobljima u Bujama i Umagu

Više se ne treba ničemu čuditi ne samo u Italiji, nego ni u našoj zemlji i to Istri, točnije u Bujama i Umagu. Naime, Zajednice Talijana u tim gradovima na grobljima su organizirale Dan sjećanja kao da su u Italiji. Začuđujuće je, međutim, da je u ceremoniji sudjelovala predstavnica Istraske županije, zamjenica župana Jessica Acquavita što je izvan svake pameti. Jer, postavlja se pitanje zašto, primjerice, neka regija u Italiji ne organizira Dan sjećanje na ubijene Hrvate i Slovence?

Tako je dogradonačelnik Buja Corrado Dussich (zanimljivo prezime - op. A.Č.) održao govor na spomenutu temu i kako je Republika Italija Dan sjećanja na egzodus i žrtve fojbe ozakonila 2004. godine. Nazočni su bili Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja, te predstavnici okolnih mjesta Momjana, Krasice i drugih mjesta. Na veliki križ položili su vijence i cvijeće.

Na groblju u Umagu među prisutnima je bila Floriana Bassanese Radin, dogradonačelnica Grada Umaga, koja je pozdravila sve nazočne, među inima i Silvija Delbela, koji je čelnik Obitelji Umaga (Famiglia Umaghese) u Trstu, jednog od najvećih iredendista u regiji Furlanija - Julijska krajina koji je obnašao brojne funkcije u neoiredentističkim udrugama u Italiji. Objavio je više knjiga u kojima je pretežno falsificirao povijest Istre. Zna li dogradončelnica Umaga Bassanese Radin tko je taj neprijatelj Hrvatske koji je još davne 1991. govorio da 'ako dođe do raspada Jugoslavije Istra treba pripasti Italiji ili u najman ruku postati euroregija'?

Skupina Talijana Dan sjećanja obilježila u EU

Je li moguće da se Dan sjećanja organizirao u Europskom parlamentu? Isto su na besramni način nastupili talijanski parlamentarci i poznati neoiredentisti. U jednoj prostoriji oganizirana skupina obilježila je Dan sjećanja koji je, prema informaciji talijanskih medija, otvorio Carlo Fidanza, zastupnik političke stranke FDI-Ecr-a. O egzodusu i žrtvama fojbi govorila je Carla Cace, predsjednica Nacionalne dalmatinske udruge u svijetu (Associazione Dalmata nel Mondo), osudivši one koji su protjerali Talijane i bacali ih u jame. Dakako, ni ona nije prozborila da su talijanski fašisti počinili mnoge zločine u bivšoj Jugoslaviji, ponajviše u Hrvatskoj, zatim Sloveniji i Crnoj Gori.

Falsifikatorica, čini se, nije čula kao ni braća Radin i njihovi istomišljenici da su talijanski fašisti pobili na današnjem području Hrvatske više od 40.000 civila, uglavnom staraca, žena i djece. Osim toga, spalili su mnoga mjesta i sela u kojima su smrtno stradali žene i djeca. (Armando Černjul/foto Istrapedia, Hina)