Nakon što su ih na društvenim mrežama i dijelu medija prozvali IDS-ovci Buzeštine vezano za smjenu Damira Sirotića kao predstavnika Grada Buzeta u nadzornom odboru Istarskog vodovoda oglasili su se vijećnici NL-SDP-a u Gradskom vijeću Buzeta.

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

- Podsjetit ćemo kolege iz IDS-a da je najviši demokratski standard da svi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća iz redova stranke kojoj su građani izglasali nepovjerenje na redovitim izborima podnesu ostavke i omoguće novoj gradskoj vlasti da izabere nove ljude koji će ispunjavati njihove kriterije. Od stranke koja neprestano govori o najvišim demokratskim standardima očekuje se da će se takvih standarda i pridržavati. U naprednom dijelu Hrvatske i EU to je uobičajeno.

Upoznat ćemo kolege iz IDS-a i s činjenicom da se u međuvremenu promijenio zakonski okvir vezano za imenovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, temeljni propis za svaku političku opciju, što im očito nije poznato. Koliko znamo krajem godine se na skupštini Istarskog vodovoda, koju predstavlja IDS-ova većina, nije željelo raspravljati o mandatu Damira Sirotića na skupštini, kako je očito bilo dogovoreno, a kako je gradonačelnik dana 18. siječnja 2022. godine konačno i službeno uputio zahtjev da g. Sirotić podnese ostavku, jasno je da g. Sirotić ne uživa gradonačelnikovo povjerenje.

Dakle, trebao je bez odlaganja podnijeti ostavku u istom trenutku.

Nevjerojatno je da je g. Sirotić unatoč tome i dalje postupao kao predsjednik nadzornog odbora. U tom svjetlu, pozivanje na podršku gradonačelnika pokazuje samo dezorijentiranost IDS-a u Buzetu koji se još nije prilagodio oporbenoj ulozi. Oglušivanje na zahtjev legitimno izabranog gradonačelnika najbolje govori o najvišim profesionalnim standardima u cilju zastupanja interesa Buzeštine kakve njeguje IDS, a to je isključivo zadovoljavanje ekonomskih interesa svojih članova.

Ovo je najbolji trenutak da podsjetimo na ono što je najveće naslijeđe IDS-a Buzeštine, kukavička predaja najvećeg dijela udjela u Istarskom vodovodu po krajnje nepovoljnom ključu za cijelu istarsku unutrašnjost 1993. godine, sramotni čin servilne stranačke podložnosti koja je izvor i korijen ovih problema, koja upravo eskalira 29 godina kasnije i zbog koje neprestano prijeti gubitak sjedišta Istarskog vodovoda. A g. Sirotić je bio visokorangirani IDS-ov dužnosnik koji je aktivno sudjelovao u tom katastrofalnom činu, činu kapitulacije Buzeta kao lidera vodoopskrbe, posljedica toga je - pročitajte dobro - 5% vlasništva u društvu Istarski vodovod, usprkos izdašnim vodnim resursima kojima obiluje Buzeština, oni su naše najcjenjenije dionice, predane drugima na milost i nemilost.

 Ukrali su nam povijest, oduzeli budućnost ravnopravnog upravljanja, omalovažili mnoštvo radnika i inženjera koju su iz Buzeta stvarali najljepšu vodovodnu priču u Hrvatskoj.

Podsjetit ćemo i da je revizijom utvrđeno da je IDS-ova uprava Istarskog vodovoda 25 godina zakidala radnike Istarskog vodovoda isplaćujući umanjenu plaću, a tu upravu nadzire upravo nadzorni odbor kojim sada predsjeda g. Sirotić. Uprava Istarskog vodovoda je u siječnju 2019. donijela Etički kodeks o upravljanju sukobom interesa članova nadzornog odbora. Ne znamo je li nabavka proizvoda koji kroz svoju tvrtku ili obrt proizvodi koji od članova nadzornog odbora u skladu s tim Kodeksom.

Zar to sve nije dovoljno, isto kao i buzetskoj zajednici podružnica njegove stranke da sugeriraju podnošenje promptne ostavke i izraze nepovjerenje, a posebno nakon što je nedvosmisleno istaknuta podrška 9 od 11 prisutnih vijećnika te gradonačelnika da se novim članom nadzornog odbora s ogromnom podrškom Gradskog vijeća imenuje nova osoba.

Razlog zbog kojeg IDS Buzeštine ustraje u tome da g. Sirotić ostane u nadzornom odboru Istarskog vodovoda je da se spriječi da građani Grada Buzeta i Istre te javnost imaju uvid u aktivnosti pripajanja društava odvodnje Istarskom vodovodu. Radi se o izuzetno ozbiljnim poslovnim operacijama koje će imati dalekosežne posljedice, koje će se rasvijetliti tek u godinama ispred nas.

Iako je bilo dovoljno vremena da se pripremi pripajanje društava Istarskom vodovodu, IDS-ovi gradonačelnici, župani i direktori su namjerno čekali zadnji trenutak, kako bi se sve odradilo što brže i u žurbi, jer je to najbolji način da se zametnu tragovi, prenose dugovi, otpišu osjetljive transakcije. Najiskrenije se nadamo da se neće dogoditi tako. I dio toga je onemogućavanje da itko izvana, samo IDS i nitko drugi, ostvari mogućnost nadzora mnogobrojnih poslovnih odluka koje će prethoditi pripajanju Istarskom vodovodu.

Javnost ne zna ništa o procesima koji se događaju u Istarskom vodovodu, ne samo sada, svih ovih godina. I ne samo o procesima u Istarskom vodovodu. G. Sirotić je 29 godina aktivni dio tih procesa i jasno je zašto on za IDS mora ostati unutra.

Za razliku od g. Sirotića, kojem je za višedesetljetni rad u raznoraznim nadzornim odborima jedina kvalifikacija stranačka iskaznica s malim serijskim brojem, g. Ivančić je osoba koja ima profesionalne i stručne kvalifikacije najviše razine i duboko poznaje Istarski vodovod i procese u njemu. Svođenje osobe na osobne kontakte i trač seanse su ionako IDS-ova specijalnost, tako da ni ovaj put nisu razočarali.

Imamo još 5 mjeseci do pripajanja društava odvodnje Istarskom vodovodu, jasno je da će IDS koristiti sve moguće metode da se nastavi ovakvim akcijama bacati građanima pijesak u oči, kako bi se pod velom tajanstvenosti i konspiracije brzinom pripajanja pokrile dvojbene odluke i ponovno licitiranje položajima u Istarskom vodovodu. Jer od presudne im je važnosti da IDS-ovi kadrovi i oni pod njihovom kontrolom zadrže i preuzmu vodeće pozicije u budućoj megatvrtki istarskog vodnog gospodarstva, nitko drugi, samo IDS.

Sve su naše teze izgovorene na sjednici Gradskog vijeća, očekivali bismo da će na samoj sjednici reagirati vijećnici IDS-a umjesto naknadne pameti nekoga u podružnici zajednice.

Znajući koliko ima slojeva u svemu ovome, koliko još tema koje zaslužuju pozornost javnosti, mudro bi bilo da su na korektan način zaključili buzetsko-istarsku aferu: Watergate, Sirotić-Kajin, umjesto da ju produbljuju otkrivanjem sramote za vlastitu stranku.

Nadamo se da će nakon svega istarska javnost imati onakav uvid u pripremljene operacije kakav zaslužuje imati, da se povijest neće ponoviti, da se komadanje udjela u javnom sektoru neće opet događati iza zatvorenih vratiju. (Klub vijećnika NL-SDP u Gradskom vijeću Grada Buzeta)