Rusija je tijekom jutra ponovno napala Kijev iranskim dronovima, granatirajući i ostale gradove drugi put ovaj tjedan, dok njene snage bilježe neuspjehe na bojnom polju. 

Vojnici su u središnjem Kijevu pokušavali zaustaviti iranske dronove pucajući na njih, dok su stanovnici pobjegli u skloništa. Dužnosnik ureda ukrajinskog predsjednika objavio je da je u napadu na stambenu zgradu u Kijevu poginulo najmanje troje ljudi. 

Ukrajina je priopćila kako je Kijev napadnut iranskim 'dronovima samoubojicama'. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je provelo 'masovan' napad na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu u Ukrajini oružjem visoke preciznosti. 

Agencija Reuters prenosi da je na jednom od dronova pisalo 'Za Belgorod', što je referenca na ruski grad sjeverno od Ukrajine koji je česta medija ukrajinskih protunapada. 

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski kasnije je objavio da ima poginulih i u drugim ukrajinskim gradovima. 

Novi napad događa se točno tjedan dana nakon što je Rusija provela svoje dosad najjače bombardiranje Kijeva i ukrajinskih gradova od početka rata. Rusija je tada isto napala u jutarnjim satima kad velik broj ljudi ide na posao. 

„Cijelu noć i jutro neprijatelj terorizira civilno stanovništvo. Dronovi kamikaze i rakete napadaju cijelu Ukrajinu. U Kijevu je pogođena stambena zgrada“, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na svom Telegram kanalu. 

„Neprijatelj može napadati naše gradove, ali neće nas slomiti. Okupatori će dobiti pravednu kaznu i osude budućih generacija, a mi ćemo imati pobjedu“.

Ukrajinska vojska tvrdi kako je od nedjelje navečer uništila 37 ruskih dronova, odnosno 85 posto uključenih u napade. 

Kasno u nedjelju rakete su pogodile i pomorski terminal Everi u gradu Mikolajivu, oštetivši skladišta suncokreta i zapalivši ulje. 

„Ovo je u potpunosti civilno postrojenje. Tu nema vojske“, rekao je 47-godišnji Andrij, tamošnji upravitelj koji smatra da je to pokušaj Rusa da unište ukrajinsko gospodarstvo i sigurnost hrane. 

Čelnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk upozorio je da napadi dronovima na civile moraju stati. 

Iran je u ponedjeljak ponovno odbacio da šalje dronove Rusiji. Dio ministara vanjskih poslova Europske unije, okupljenih u ponedjeljak u Luksemburgu, pozvao je na nove sankcije Iranu ako se dokaže sudjelovanje Teherana u ruskoj agresiji na Ukrajinu. 

Rusija je u ponedjeljak ponovno gađala i okolinu nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi, zbog čega je ona opet isključena iz ukrajinske električne mreže, objavila je ukrajinska državna tvrtka Energoatom. Ta nuklearka je pod okupacijom Rusa od početka rata, no njome i dalje upravljaju Ukrajinci. (Hina)