Florida, Sjeverna i Južna Karolina u subotu su se pokušavale oporaviti od razaranja koje je izazvao uragan Ian, jedna od najjačih oluja koja je pogodila američko kopno i koja je ostavila desetke milijardi dolara šteta i nepoznati broj umrlih.

Ian, sada ciklon, oslabio je, ali se i dalje predviđa da bi mogao izazvati štete u dijelovima Karolina, Virginije i Zapadne Virginije u subotu ujutro, prema Nacionalnom centru za uragane.

"Opasni olujni valovi, bujične poplave i opasnost od jakog vjetra se nastavljaju", navodi se.

Oluja je u srijedu pogodila floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pretvorivši obalne gradove u područja katastrofe.

Ceste na mjestu udara Iana na Južnu Karolinu  poplavljene su i blokirane drvećem, dok su brojni stupovi oštećeni.

Oko 1,9 milijuna domova i tvrtki ostalo je bez struje u Karolini i Floridi, prema web stranici za praćenje PowerOutage.us.

I broj žrtava i troškovi obnove ostaju nepoznati, ali su, kako je Florida ulazila u treći dan nakon prvog udarca Iana, razmjeri štete postajali očiti.

Postoje izvješća o najmanje 21 smrtnom slučaju, rekao je Kevin Guthrie, direktor državnog Odjela za upravljanje hitnim situacijama, na jutarnjem brifingu u petak, naglašavajući da su neki od njih ostali nepotvrđeni.

Oko 10.000 ljudi je nestalo, rekao je, ali mnogi od njih su vjerojatno u skloništima ili bez struje.

"One starije kuće koje jednostavno nisu tako čvrste građene, odnijelo je more", rekao je guverner Ron DeSantis.

U međuvremenu, osiguravatelji se pripremaju za isplate od između 28 i 47 milijardi dolara, u nečemu što bi moglo biti najskuplja oluja na Floridi od uragana Andrew 1992., prema američkoj kompaniji CoreLogic.

Kuba moli američku pomoć, cijela zemlja ostala bez struje

Kubanska vlada uputila je rijedak zahtjev za hitnu pomoć administraciji američkog predsjednika Joea Bidena nakon što je zbog uragana Iana cijeli otok sa 11 milijuna stanovnika ostao bez struje, izvijestio je u petak Wall Street Journal.

Uragan Ian opustošio je tu otočnu državu u utorak - izazvao nestanak struje u cijeloj zemlji, sravnio kuće i uništio usjeve.

Kubanci su organizirali prosvjede protiv vlade zbog nestanka struje, što je pojačalo zabrinutost zbog nestašica hrane, goriva i lijekova.

Washington procjenjuje da bi, pruži li Bidenova administracija pomoć, kubanskim vlastima prioritet bile bolnice, objekti za crpljenje vode, sanitarna i druga ključna infrastruktura, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na pregled komunikacije e-poštom.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o izvješću, kao ni kubansko veleposlanstvo u Washingtonu.

Biden je obećao ponovno surađivati ​​s Kubom nakon godina napetosti između Havane i Washingtona.

Ali kubansko gušenje masovnih prosvjeda prošlog srpnja rezultiralo je umjesto toga sankcijama kubanskim dužnosnicima.

Kubanska vlada okrivila je za prosvjede upletanje Sjedinjenih Država. 

Brodovi na ulicama, automobili u moru: Ian pomeo Floridu

Pete Belinda i njegova supruga sporo hodaju cestom pokraj Fort Myers Beacha na jugozapadnoj obali Floride i vuku velike putne kovčege za sobom.

"To je sve što nam je ostalo", kaže Belinda, uzdrman i vidno umoran.

Fort Myers Beach, mirno mjesto na obali Meksičkog zaljeva, postao je epicentar razaranja uragana Iana koji se u srijedu u punoj snazi obrušio na Floridu.

Par je živio ondje, na donjem katu kćerine kuće, koja je sada uništena.

"Oluja ju je jednostavno okrenula na krov. Puna je vode i mulja".

"Stvarno ne znamo što ćemo sada. Pokušavamo se smjestiti kod nekih prijatelja ili obitelji na neko vrijeme jer stvarno nemamo kamo", rekao je Pete Belinda.

Fort Myers Beach praktično je napušten. Ondje su samo vozila hitnih službi i pokoji stanovnik koji navrati pokupiti stvari koje nisu uništene.

Dio grada koji je najteže stradao, najbliži obali, sveden je na polje ruševina.

Policija je ograničila pristup svima koji ne žive u četvrti, ali snimke iz helikoptera pokazuju razmjere štete.

Snažni vjetrovi razorili su drvene kuće, a na nekim mjestima čak nema ni ruševina samo prazna parcela na kojoj je kuća nekad bila.

Rich Gibboni jedan je od onih koji je izgubio dom. "Voda se popela do drugog kata", rekao je rezignirano. Sad mu je privremeno utočište u obližnjem hotelu s još dvadesetak mještana.

U blizini, 72-godišnja Chris Bills i njezin suprug čekaju autobus. Oni su turisti kojima je policija dala dva sata da pokupe svoje stvari i isprazne apartman koji su unajmili.

Doputovali su iz Engleske da malo uživaju u toplom vremenu i nisu se zabrinjavali upozorenjima o uraganu.

"Nismo mislili da će biti tako jak", kaže Bills. "Užasno sam se uplašila".

U susjedstvu koje upravo napuštaju snaga uragana dobro je vidljiva. Ian je na desetke brodica i čamaca pobacao na ulicu, neki su još privezani za odlomljeni dio pristaništa, a automobile odvukao u obližnji zaljev gdje još plutaju.

Gibbonija, međutim, nada ne napušta.

"Moramo opstati, nema druge. Trebat će nam dugo, ali moramo stati ponovo na svoje noge". (Hina)