Vatrogasci su se borili da stave pod kontrolu šumske požare koji su poharali nekoliko dijelova Španjolsku u subotu zbog suhih i vjetrovitih uvjeta, a toplinski val izazvao je rekordno visoke temperature.

Španjolska je u subotu iskusila svoje najtoplije temperature u rano ljeto u nekoliko desetljeća, s temperaturama koje su se kretale između 40 i 42 stupnja Celzijusa u Zaragozi na sjeveroistoku i područjima Navarre i La Rioja na sjeveru Španjolske, prema nacionalnoj meteorološkoj agenciji AEMET.

Mnoga područja Zapadne Europe iskusila su neobično visoke temperature tijekom proteklih nekoliko dana, zbog čega su porasli strahovi od klimatskih promjena.

U Španjolskoj, Zamora, blizu granice s Portugalom, i Katalonija, na istoku, najteže su pogođene šumskim požarima.

Nije bilo izvješća o smrtima ili ozljedama.

"Bio je to težak i intenzivan rad", pisalo je u tvitu regionalne vlade Castile i Leona, gdje je smještena Zamora.

Rečeno je da je gotovo 20.000 hektara zemlje spaljeno u planinskom lancu Sierra de la Culebra i da je požar "i dalje aktivan":

U Kataloniji, vatrogasci koji su pokušali staviti požar pod kontrolu u Baldomaru, rekli su da očekuju da će u subotu biti "komplicirano" zbog visokih temperatura i jakog juga.

Plamen se uzdizao visoko u zrak i na periferiji sela Caudiel u Castellonu na istoku Španjolske.

Vatrogasci, s maskama, zaštitnim naočalama i kacigama, borili su se da stave požare pod kontrolu. Pomogli su evakuirati stanovnike, od kojih su neki sa sobom poveli pse i konje, dok se dim širio selom.

U Toledu, jugozapadno od Madrida, s približavanjem požara, iz tematskog parka Puy du Fou evakuirano je preko 3000 osoba. (Hina)