Kompanije u Nizozemskoj spremaju se zbog pojačane potražnje u Njemačkoj gotovo udvostručiti proizvodnju plina u regiji Groningen, unatoč negodovanju građana zbog pojačanog rizika blagih potresa.

Njemačka će u ovoj poslovnoj godini po svemu sudeći trebati oko 1,1 milijardu kubičnih metara plina.

Nizozemsko ministarstvo gospodarstva pokušalo je početkom tjedna umiriti građane koji žive u blizini plinskih polja i negoduju zbog proizvodnje nakon stotinjak uglavnom blagih potresa i prouzročene štete.

Vlada je obećala da će prestati s proizvodnjom plina u Groningenu do kraja iduće godine, ali Nizozemci su za sada ugovorno obvezni Njemačkoj isporučivati ​​plin.

Nizozemski državni tajnik Hans Vijlsbrief, čiji portfelj obuhvaća i plin, rekao je da će lobirati kod njemačkog ministarstva gospodarstva da smanji narudžbe plina.

Prethodni ministar gospodarstva Stef Blok rekao je u parlamentu da će u Groningenu ove godine morati biti proizvedeno do 7,6 milijardi kubičnih metara plina, u odnosu na prvotno planiranih 3,9 milijardi.

Proizvodnja će morati biti povećana dijelom i zbog kašnjenja u gradnji tvornice dušika i zbog veće njemačke potražnje, objasnio je Blok.

“To se dogodilo između ostalog i zato što su mjere štednje energije polučile slabije rezultate no što se očekivalo”, objasnio je Blok zastupnicima.

Rekao je i da je u prosincu pisao njemačkom kolegi Robertu Habecku i izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog razvoja situacije, zamolivši ga da ispita mogu li se “učinci veće potrošnje plina svesti na minimum”. (H)