Napad lukom i strijelom, koji je u norveškom gradu Kongsbergu izveo Danac koji se preobratio na islam, je vjerojatno "teroristički čin", priopćila je u četvrtak policija.

Danski državljanin, 37-godišnji Espen Andersen Braathen osumnjičen je za ubojstvo petero ljudi u napadu lukom i strijelom te drugim oružjem u srijedu navečer.

Petero ubijenih, četiri žene i jedan muškarac, bili su u dobi od 50 do 70 godina. Dvoje ljudi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti, ozlijeđeno je.

Andersen Braathen preobratio se na islam i policija je bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao.

"Trenutno se čini da su događaji u Kongsbergu posljedica terorističkog čina", priopćila je norveška sigurnosna agencija PST.

Istraga će, dodaje se u priopćenju, otkriti motiv tog napada, najgoreg u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

Braathen je u pritvoru i vjeruje se da je djelovao sam. Sud će u petak odlučiti koliko dugo će biti u pritvoru.

Zbog likvidacije petero ljudi, u Kongsbergu su zastave spuštene na pola koplja.

Napadač je živio u Kongsbergu, koji se nalazi 68 kilometara jugozapadno od Osla i ima oko 28.000 stanovnika.

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno. (Hina)