Talijanska policija objavila je u nedjelju da je uhitila 12 osoba, uključujući lidere ekstremne desničarske stranke Forza Nuova nakon nereda u Rimu dan ranije zbog vladine mjere po kojoj će zdravstvena zelena propusnica biti obvezna za sve radnike.

Tisuće ljudi izašlo je na ulice talijanske prijestolnice u subotu protiveći se toj mjeri. Neki su se pokušali probiti pokraj policajaca u oklopima koji su čuvali ured premijera Marija Draghija, dok je odvojena skupina upala u sjedište sindikata CGIL i demolirala urede.

Deseci prosvjednika preko noći su pokušali provaliti u hitnu službu rimske bolnice Policlinico Umberto I gdje je jedan od njih zadržan za liječenju. Zdravstveni radnici bili su primorani zabarikadirati se, rekao je šef hitne pomoći Francesco Pugliese novinarima u nedjelju.

Draghi je propusnicu - digitalni ili papirnati certifikat koji dokazuje da je njezin vlasnik primio barem jednu dozu cjepiva, ima negativan test ili se nedavno oporavio od covida-19, predstavio na ljeto radi suzbijanja zaraze i kako bi potaknuo ljude da se cijepe.

Certifikati su u početku bili potrebni za ulazak u kulturne i rekreacijske prostore, ali se postupno širila njihova upotreba. Vlada je propusnicu prošli mjesec učinila obveznom za sve radnike.

Više od 80 posto Talijana iznad 12 godina potpuno je cijepljeno do današnjeg dana.

Prema sustavu zelenih propusnica za radnike, koju su prihvatili sindikati i radnici, radnik koji ne bude imao valjani zdravstveni certifikat od 15. listopada bit će suspendiran i neće dobiti plaću, ali ga se ne smije otpustiti.

"To je bio napad fašističkog odreda i to je neprihvatljivo", rekao je predsjednik CGIL-a Maurizio Landini u nedjelju, obraćajući se pristašama ispred ureda sindikata u Rimu.

Nerede su osudili mnogi, a među njima i Matteo Salvini i Giorgia Meloni, čelnici desničarske Lige i stranke Braća Italije.

Policija je priopćila da je u antivakserskim sukobima ozlijeđeno 38 policajaca.

Emanuele Fiano, odvjetnik iz Demokratske stranke s lijevog centra, rekao je da će njegova stranka u ponedjeljak iznijeti parlamentarni prijedlog za ukidanje skupina kao što su Forza Nuova koje promiču ekstremne neofašističke ideologije. (Hina)