Spolno zlostavljanje djece desetljećima se zataškavalo u najvećoj njemačkoj nadbiskupiji Koeln, proizlazi iz vještačenja objavljenog u srijedu koje je obuhvatilo slučajeve više od 300 žrtava.

„Analiza spisa iz razdoblja od 1975. do 2018. pokazala je da se, očito, desetljećima nitko nije usudio prijavljivati slučajeve zlostavljanja“, rekao je Bjoern Gercke, jedan od autora stručnog vještačenja koje je naručila sama Kelnska nadbiskupija.

U nadbiskupiji Koeln „uvijek iznova“ bilo je nastojanja da slučajevi seksualnog zlostavljanja ne dospiju u javnost, zaključuje se u vještačenju.

„Ove slučajeve nije se htjelo dati na sva zvona kako se ne bi naškodilo ugledu crkve“, pišu u zaključku.

Vještačenje direktno optužuje nekoliko crkvenih velikodostojnika, između ostalih i dugogodišnjeg kelnskog nadbiskupa, kardinala Joachima Meissnera, koji je umro 2017. godine, kao i aktualnog hamburškog nadbiskupa Stefana Hessea.

Hesseu, koji je nekada obnašao dužnost glavnog vikara u nadbiskupiji Koeln, predbacuje se da nije ispunio svoje obveze glede prijavljivanja i obavještavanja javnosti o slučajevima spolnog zlostavljanja.

Među živućim velikodostojnicima Crkve je i aktualni pomoćni biskup u Koelnu Dominikus Schwaderlapp koji je, kako je priopćio, od pape Franje već zatražio da ga razriješi dužnosti.

Povjerenik savezne vlade za pitanje rasvjetljavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja, Johannes-Wilhelm Roehrig, ocijenoi je da je obim optužbi „zastrašujuć“.

„Sretan sam da je mučno čekanje ne rezultat vještačenja privedeno kraju“, rekao je Roehrig.

Iz vještačenja proizlazi da je u navedenom vremenskom razdoblju zabilježeno 314 žrtava seksualnog zlostavljanja.

Kod 63 posto počinitelja riječ je o svećenicima.

 

(Hina)