Tisuće Poljaka blokirale su ulice autima, biciklima i pješačeći u ponedjeljak, peti dan prosvjeda protiv presude ustavnog suda kojom se uvodi gotovo potpuna zabrana prava na pobačaj u toj većinski katoličkoj naciji.

Noseći transparente "Dosta", "Neću biti vaša mučenica" i "Želim pravo na izbor, a ne teror", prosvjednici su se okupili u nekoliko desetaka gradova unatoč restriktivnim mjerama protiv koronavirusa.

"Žene su snažne", rekla je Malgorzata Rutkowska (56), stojeći u jednoj od varšavskih glavnih ulica, rekavši da će se prosvjedi nastaviti dok se zabrana ne ukine.

Presuda koju je prošli četvrtak donio ustavni sud izazvala je neviđenu kritiku protiv moćne katoličke crkve u Poljskoj, za koju se drži da ima bliske veze s konzervativnom nacionalističkom vladom koju predvodi stranka Pravo i Pravda.

Ojačala je i kritika upućena Pravu i pravdi, koja je došla na vlast prije pet godina na krilima obećanja da će uvesti tradicionalnije vrijednosti.

Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti zabranjen u slučaju fetalnih defekata. Bit će dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

Kritičari kažu da je sud donio odluku uime stranke, koja se u prošlosti suzdržavala od pooštravanja zakona o pobačaju zbog nezadovoljstva javnosti. PiS to niječe.

Sud je dio vladina plana za reformom pravosudnog sustava, koji Europska komisija kritizira optužujući vladu da politizacijom sudova sabotira vladavinu zakona.

Vlada je pozvala na prekid prosvjeda zbog rastućeg broja slučajeva koronavirusa koji prijete kolapsom zdravstvenog sustava.

Osim izoliranih sukoba s policijom, prosvjedi su uglavnom ostali mirni, a u nekim slučajevima lokalni mediji su izvijestili da je policija podupirala prosvjednike.

"Ono što se događa proteklih dana apsolutno je neprihvatljivo", rekao je predstojnik ureda premijera Mateusza Morawieckog, Michal Dworczyk radiju RMF. "Pandemijske mjere se krše."

Poljska je u ponedjeljak prijavila 10.241 slučajeva zaraze koronavirusomdjeljak, manje od rekordnih 13.632 u petak.

Parlament će u utorak raspraviti o utjecaju presude na vladin program pomoći obiteljima s djecom s poteškoćama u razvoju.

Prosvjedi bi se trebali nastaviti blizu kuće čelnika Prava i pravde, Jaroslawa Kacynskog, u elitnom varšavskom kvartu.

(Hina)