Njemačka vlada ponudila je milijardu eura za gradnju dva terminala za ukapljeni prirodni plin kako bi izbjegla američke sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok II, kojim bi se plin iz Rusije izravno dopremao u Njemačku, objavio je u srijedu njemački list Die Zeit.

Njemački ministar Olaf Scholz iznio je takav prijedlog u pismu od 7. kolovoza, prije nego je Washington uveo sankcije kompanijama uključenim u gradnju tog plinovoda ispod Baltičkog mora. Time je njegova gradnja de facto zamrznuta, piše njemački tjednik.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva financija rekao je da ne može komentirati pojedinačna medijska izvješća.

Sjedinjene Države i mnoge europske zemlje oštro se protive plinovodu, tvrdeći da će povećati ovisnost Europe o ruskom plinu i lišiti tranzitne zemlje poput Poljske i Ukrajine utjecaja na golemog istočnog susjeda.

SAD je pak bogat energentima, zahvaljujući snažno rastućoj proizvodnji plina iz škriljca, i želi povećati njihov izvoz, uključujući i u Njemačku, čija moćna industrija uvelike ovisi o uvozu, poglavito iz Rusije.

Njemački ministri, uključujući Scholza, rekli su da je upravo to motiv motiv američkog protivljenja gradnji plinovoda.

U pismu američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu, u koji je Die Zeit imao uvid, Scholz je obećao da će osigurati milijardu eura proračunskog novca za gradnju LNG terminala, ako Washington odustane od sankcija kompanijama.

Terminali su se trebali graditi na dvije lokacije na obali Sjevernog mora.

"SAD će zauzvrat dozvoliti neometan nastavak gradnje i poslovanja Sjevernog toka 2”, citira Die Zeit sadržaj Scholzova pisma. "SAD neće iskoristiti pravni okvir za uvođenje sankcija”.

Prijedlog je iznesen prije trovanja u prošlom mjesecu oštrog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji se sada oporavlja u bolnici u Berlinu. Zbog tog su slučaja mnogi, uključujući članove konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel, zatražili da Njemačka zaustavi Sjeverni tok II, napominje Reuters.

Maas: Njemačka ne isključuje mogućnost obustave gradnje Sjevernog toka 2

Njemačke vlasti razmatraju sve mogućnosti, uključujući obustavu dovršetka izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, kao odgovor na incident s trovanjem ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, rekao je u četvrtak navečer njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na TV kanalu ZDF.

"Stavit ćemo sve opcije na stol i donijeti odluku u odgovarajuće vrijeme", rekao je ministar.

Sudjelujući u istrazi incidenta s Navaljnim, Rusija može pridonijeti tome da odluka o obustavi izgradnje Sjevernog toka 2 ne bude donesena, ustvrdio je Maas.

"Katkad treba poduzeti mjere koje poručuju da ne želimo živjeti u svijetu bez pravila", rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

Razgovori o prekidu gradnje Sjevernog toka 2 započeli su nakon što je Navaljni hospitaliziran u Njemačkoj. Čelnici stranke Savez-'90/Zeleni kategorički su tražili da se projekt zaustavi. Liberalna Slobodna demokratska stranka predložila je privremeni moratorij na izgradnju dok se ne razjasne sva pitanja. To je tražio i kandidat za mjesto predsjednika Kršćansko-demokratske unije Friedrich Merz. Protiv prekida gradnje je ljevica.

Njemačka vlada za sada smatra da slučaj Navaljni i izgradnju plinovoda ne treba povezivati, no nakon što su njemački vojni toksikolozi izvijestili da je Navaljni otrovan tvarju iz skupine Novičok, taj ton se donekle promijenio.

Maas je ranije izrazio nadu da Rusija neće prisiliti Njemačku na promjenu stava. To su mediji i promatrači protumačili kao prijetnju zaustavljanjem projekta. Iz ureda kancelarke Angele Merkel rečen je da se ona pridružuje riječima ministra vanjskih poslova.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier rekao je da je skeptičan u pogledu izgleda za uvođenje sankcija koje bi značile odustajanje od dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2.

(Hina)