Nakon godina istraživanja, gomile dokaza i stotina osumnjičenih, hrabri talijanski tužitelj Nicola Gratteri priprema se za povijesnu sudsku bitku protiv moćnog mafijaškog klana 'Ndranghete.

Preliminarna saslušanja protiv članova te kriminalne organizacije počela su u petak u talijanskoj prijestolnici, u slučaju kakav nije viđen od "Maxiprocessa" protiv sicilijanske Cose Nostre sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Gratteri, 62-godišnjak koji je protekla tri desetljeća pod policijskom zaštitom, nada se da će poslati više od 450 osumnjičenih mafijaša u zatvor zbog iznuđivanja, pranja novca, otmica, krijumčarenja droge i 'vendette'. 

"To je rat", rekao je agenciji France Presse nedugo prije prvog saslušanja u Rimu u slučaju protiv jedine talijanske mafijaške skupine koja je proširila krakove na sve kontinente.  

"Govorimo o nasilju, o smrti", dodao je tužitelj kojemu je sjedište u južnom talijanskom gradu Catanzaru, uporištu 'Ndranghete koja mu konstantno prijeti smrću. 

Opisujući taj slučaj "povijesnim", Grattari vjeruje da je to najvažnija pravna bitka u Italiji od procesa "Maxi" koji je završio pritvaranjem stotina članova Cose Nostre. 

To je suđenje bilo obilježeno nasiljem. Godine 1992. ubijen je najpoznatiji istražni sudac Giovanni Falcone, njegova supruga i trojica policajaca koja su ga čuvala.

Kad se završe formalnosti u Rimu te se dovrši izgradnja utvrđene sudnica u Kalabriji, proces će se preseliti u tu talijansku južnu regiju. Očekuje se dolazak više od 600 pravnika i 200 stranaka.

Tone kokaina

Stotine 'Ndranghetinih kriminalnih šefova i "vojnika" uhićeno je u prosincu u jednoj od najvećih policijskih akcija protiv neke kriminalne organizacije u nekoliko godina. 

Operacija se provodila i u Njemačkoj, Bugarskoj i Švicarskoj, a uhićeni su i bivši parlamentarac i čelnik kalabreškog udruženja gradonačelnika, među ostalima. 

Optužnice uključuju kriminalna dijela od kamatarenja do ubojstava, često osnažena talijanskim člankom 416-bis antimafijaškog kaznenog zakona.

'Ndrangheta se godinama smatrala siromašnijim srodnikom poznatijih mafijaških skupina poput Cose Nostre i napuljske Camorre, no s vremenom ih je nadmašila i postala najmoćnija talijanska kriminalna organizacija. 

Etimologija imena te danas moderne i zastrašujuće skupine je nepoznata, no neki tvrde da dolazi od grčke riječi za potenciju i hrabrost. 

Ona kontrolira svjetske mreže krijumčarenja kokaina, s bazama u New Yorku, Kolumbiji i Brazilu, a infiltrirala se i u građevinsku industriju, europske fondove te čak i pogrebni sektor.  

"'Ndrangheta izaziva velik strah zbog žestine i okrutnosti. No u isto vrijeme ona je veoma moderna i spremna preplaviti europska tržišta tonama kokaina", upozorava tužitelj. 

Prema brojkama talijanskog pravosuđa, u svijetu ima više od 20 tisuća članova 'Ndranghete koja godišnje zaradi više od 50 milijardi eura. 

Ogledalo društva

Nadolazeće suđenje protiv te organizacije zadat će joj snažan udarac, no možda se neće moći usporediti s "Maxi" suđenjem u Palermu koje je krenulo 1986. godine, tvrdi kriminalistica Anna Sergi. 

"Tijekom Maxi suđenja Cosi Nostri skinuli su čelnike svih većih obitelji, a to u ovoj operaciji to nije tako", tvrdi Sergi, profesorica na britanskom sveučilištu u Essexu. 

"Sudit će se nekim istaknutim ličnostima, no ne mogu tvrditi da će imati jednake posljedice kao 80-ih ako oni završe u zatvoru", dodaje kriminalistica. 

Mafija se prvi put pojavila prije 150 godina na Siciliji, a od tada se proširila diljem Italije i svijeta. U međuvremenu je i proslavljena holivudskim filmovima. Tijekom godina se modernizirala i sofisticirala je svoje metode. 

U isto vrijeme su u borbi protiv mafije napredovale i snage sigurnosti, zahvaljujući međunarodnoj suradnji, digitalnom dijeljenju podataka, novim tehnologijama poput termalnih kamera, dronova i kibernetskog nadzora, te predanosti tužitelja poput Gratterija. 

No sve to nije pomoglo u rezanju hobotnice u državi gdje se umiješanost u kriminalna djela može pronaći "na svim razinama državne uprave", smatra Sergi. 

"Mafije nisu izvanjska tijela na našem društvu koje dobro funkcionira. One su ogledalo funkcioniranja društva", dodaje Gratteri, citirajući Falconea. 

"Italija si to ne može priznati i od mafije čini neprijatelja, zaboravivši da je mafija dio onoga što jesmo". 

"U svakom od nas čuči mali član 'Ndrangete", zaključuje Gratteri. 

(Hina)