Proteklog je vikenda u umaškoj školskoj sportskoj dvorani, održano 16. izdanje tradicionalnog Međunarodnog odbojkaškog turnira povodom Dana Grada Umaga, u organizaciji Odbojkaškog kluba Umag. Ove se godine na turniru, koji se održao uz financijsku podršku Grada Umaga, TZ-a Umag, Laserline-a te mnogih drugih sponzora i donatora, natjecalo tristotinjak mladih odbojkašica, u preko dvadeset ekipa, u okviru četiri kategorije, koje su u pratnji stručnog kadra, velikog broja roditelja i navijača, stigle iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Tako su nam na turnir stigle ekipe iz Ljubljane, Domžala, Kopra, Sarajeva, Pazina te, naravno, Umaga.

Zanimljive i napete završnica pokazale su koje su najbolje ekipe ovog turnira. U kategoriji djevojčica na treće mjesto plasirala se ekipa ŽOK Pazin. Drugo su mjesto zauzele djevojčice iz OK Domžale 2, dok su najbolje ove godine djevojčice iz OK Volleyball Ljubljana 2.

U kategoriji mlađih kadetkinja treće je mjesto zauzela ekipa iz OK Domžale 1, dok su se u finalu borile ekipe OK Domžale 2 i OK Novi Grad Sarajevo, u kojem su bolje bile Sarajke koje su osvojile 1. mjesto rezultatom 2:0.

Kod kategorije kadetkinja, treće su mjesto osvojile odbojkašice iz OK Luka Koper, a u napetom finalu između OK Domžala i OK Novi Grad Sarajevo, jače su bile Sarajke koje su rezultatom 2:0 osvojile ovogodišnji turnir.

Treće je mjesto kod juniorki zauzela domaća ekipa OK Umag, drugo mjesto zauzela je ekipa OK Volleyball Ljubljana 1, a turnir su osvojile odbojkašice OK Olimp Ljubljana.

U svakoj kategoriji birale su se najbolje igračice. Umažanke su u ovom segmentu također postigle izvanredan uspjeh. Tako je u kategoriji juniorki Lana Kraljević proglašena najboljom dizačicom turnira, a Lana Šustereiter najboljom srednjom blokericom turnira. U kategoriji djevojčica najboljom je igračicom turnira-MVP proglašena Ema Čauševič. U kategoriji mlađih kadetkinja najboljom je dizačicom proglašena Ela Turk Kovačič, najboljom obrambenom igračicom Ena Barakovac, najboljom srednjom blokericom Hana Fejzić, najboljom napadačicom Lana Hribar, a najboljom igračicom turnira-MVP Mia Bezdrob. U kategoriji kadetkinja najboljom je dizačicom proglašena Darija Rašljanin, najboljom obrambenom igračicom Ula Gerbec, najboljom srednjom blokericom Anja Zorić, najboljom napadačicom Šejla Glibanovič, a najboljom igračicom turnira-MVP Adna Sadžak. U kategoriji juniorki, osim naših Umažanka, za najbolju obrambenu igračicu proglašena je Nika Maglić, najboljom napadačicom Nina Darmanović, a najboljom igračicom turnira-MVP Lara Bošeska.

Na svečanom zatvaranju turnira, nagrade najuspješnijim ekipama i igračicama uručio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

Ovaj umaški turnir jedan je od najvećih turnira ovoga tipa u Hrvatskoj.(Fotografije: Neven Gerenčir i OK Umag)