hrvatska muška seniorska reprezentacija plasirala se u drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu u Mađarskoj. Nakon Szegeda, sljedeći grad domaćin momčadi Hrvoja Horvat, bit će Budimpešta.

Bilo je bitno da se što više sačuvamo za drugu fazu, kazao je Marin Šipić, jedan od najboljih hrvatskih igrača u pobjedi protiv Ukrajine sa 38-25 u susretu 3. kola C skupine Europskog prvenstva.

Hrvatski rukometaši su okončali natjecanje u skupini s dvije pobjede (Ukrajina, Srbija) i jednim porazom (Francuska).

Hrvatsku su do pobjede protiv Ukrajine predvodili Ivan Martinović i Marin Šipić sa po sedam golova, Marin Jelinić je dodao šest, a Tin Lučin pet golova.

"Bilo je bitno da se što više sačuvamo za drugu fazu. Rano smo se odvojili, uspjeli smo što više igrača odmoriti jer s ovom koronom svaki dan netko otpadne. Odigrali smo odličnu obranu, bili smo agresivni i pokretljivi," kazao je Šipić.

"Mislim da mi je ovo rekord u dresu reprezentacije. Drago mi je, ali nije bitno tko zabija, važno je da mi pobjeđujemo," dodao je igrač PPD Zagreba.

Marino Marić je naglasio kako je sretan što je napokon zaigrao.

"Napokon sam došao na teren gdje se najbolje osjećam, posebno u ovom dresu. Ne mogu se dičiti kondicijom i fizičkom spremom, ali tu sam kako bi pomogao koliko mogu," kazao je Marić.

"Svi znate kakva je situacija, s koronom i sa svime, pomalo ludnica. Svaki dan su neke promjene u sastavu. Moramo biti spremni na sve, na dolaske, odlaske, na sve," dodao je.

Izbornik Hrvoje Horvat je nakon utakmice protiv Ukrajine istaknuo kako sada trebe podvući crtu.

"Sada se treba dobro zbojiti, podvući crtu kako bi vidjetli s kojim igračima krećemo prema Budimpešti. Moramo vidjeti koji bi nam igrači mogli izaći iz korone. No, teško je nešto dugoročno planirati," kazao je Horvat.

Horvat je i prije ove utakmice imao novih problema s koronavirusom. Posljednji su otpali David Mandić, te Željko Musa. U izolaciji su i Matej Mandić, Lovro Mihić, Marko Mamić, Zvonimir Srna, te Leon Šušnja. Na terapijama je kapetan Domagoj Duvnjak, dok je Halil Jaganjac zbog lakšeg potresa mozga također bio izvan zapisnika.

"Uveli smo neke nove igrače, svi su dobili minutažu, nikoga nismo preopteretili. No, teško je mijenjati sastav svaki dan. Ne možemo uloviti kontinuitet, to nas najviše muči," zaključio je.

Aktualni olimpijski pobjednici Francuzi nisu dopustili nikakvo iznenađenje i u susretu 3. kola C skupine Europskog prvenstva u Szegedu su pobijedili Srbiju sa 29-25 pa uz Francusku dalje ide i Hrvatska.

Hrvatski rukometaši su okončali natjecanje u skupini s dvije pobjede (Ukrajina, Srbija) i jednim porazom (Francuska), no sve do francuskog - srpskog ogleda bilo je upitno hoće li to biti dovoljno za nastavak natjecanja.

Svaka pobjeda Francuske ili remi vodili su Hrvatsku u drugi krug s drugog mjesta u grupi. No, da je Srbija iznenadila Francusku, zatvorio bi se krug tri momčadi sa po četiri boda i odlučivala bi međusobna gol razlika u tom krugu. Francuska je Hrvatsku pobijedila s +5, a Hrvatska Srbiju s +3. Dakle, Hrvatsku bi s turnira izbacila svaka pobjeda Srbije između dva i šest razlike.

No, Francuzi nisu dozvolili nikakvo iznenađenje. Odabranici Guillaumea Gillea već su na poluvremenu vodili sa 16-7, a u nastavku susreta mirno su odradili posao i na koncu pobijedili sa 29-25.

Francusku su do pobjede predvodili Kentin Mahe sa šest, Dika Mem s pet, te sjajni Vincent Gerard sa 12 obrana. U suparničkim redovima najefikasniji su bili Bogdan Radivojević sa sedam, te Lazar Kukić sa četiri gola.

Francuska i Hrvatska će u drugom krugu igrati u skupini I u kojoj su već Danska i Crna Gora. Danska prenosi dva boda, dok Crna Gora, poput Hrvatske dolazi s "nulom".

Crna Gora je izborila prolaz nakon što je u izravnom okršaju za prolaz pobijedila Sloveniju sa 33-32.

Premda još nisu poznati svi suparnici hrvatske rukometne reprezentacije u drugom krugu Europskog prvenstva, poznato je protiv koga će odabranici izbornika Hrvoja Horvata igrati u 1. kolu, bit će to Crna Gora.

Utakmica između Hrvatske i Crne Gore na rasporedu je 20. siječnja u Budimpešti.

Dva dana kasnije Hrvatska će igrati protiv Danske, a potom joj slijede još dvije utakmice 24. i 26. siječnja, protiv pobjednika skupine B, te protiv drugoplasirane ekipe iz te skupine.

Posljednja dva sudionika iz skupine B doznat ćemo u utorak.

Uoči zadnjeg kola vodi Island sa četiri boda, Nizozemska i Mađarska imaju po dva boda, dok je Portugal na začelju s dva poraza. U zadnjem kolu u utortak se sastaju Island - Mađarska, te Nizozemska - Portugal.

Dvije najbolje reprezentacije iz skupine drugog kruga EP-a će izboriti plasman u polufinale, dok će trećeplasirani igrati za peto mjesto. (H/IV)

DRUGI KRUG - SKUPINA 1
1. Danska 1 1 0 0 30-21 2
2. Francuska 1 1 0 0 27-22 2
3. B1 0 0 0 0 0-0 0
4. B2 0 0 0 0 0-0 0
5. HRVATSKA 1 0 0 1 22-27 0
6. Crna Gora 1 0 0 1 21-30 0

RASPORED HRVATSKE
20. siječnja: Crna Gora - HRVATSKA
22. siječnja: Danska - HRVATSKA
24. siječnja: B1 - HRVATKA
26. siječnja: B2 - HRVATSKA