Nasilne navijačke incidente, koji su se dogodili u nedjelju tijekom utakmica belgijskog nogometnog prvenstva Beerschot-Antwerpen i Standard de Liège-Charleroi, Belgijski nogometni savez opisao je u ponedjeljak kao "prizore rata".

"Muškarci s kapuljačama ušli su na teren. Ovo su bile ratne scene i slike su šokantne, a utakmica Standard-Charleroi nije se mogla odigrati do kraja", priopćio je Savez (RBFA) .

Ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden istaknula je "halucinirajuće događaje i ponašanje pojedinih navijača koje dovodi u opasnost sigurnost mnogih", te najavila stroge sankcije.

U nedjelju navečer utakmica između Standarda i Charleroija prekinuta je u 88. minuti nakon brojnih ubacivanja dimnih bombi s tribina i upada na teren nekoliko desetaka navijača domaćih iz Liègea.

Ranije u nedjelju, tijekom antwerpenskog derbija između Beerschota i Antwerpena, navijač Antwerpena prešao je cijeli teren i bacio bengalku na tribinu koju su okupirali lokalni navijači.

Potonji je "optužen za pokušaj ubojstva i požara", kazali su iz Saveza.

"Vatra upaljene bengalke doseže temperaturu u rasponu od 1500 do 2000 stupnjeva i uzrokuje nepopravljive opekline. Petarde pucaju na 150 decibela i mogu nepopravljivo oštetiti sluh", objasnio je RBFA, koji poziva klubove da provedu politiku nulte tolerancije u pogledu upotrebe pirotehničkih sredstava uređaja. (Hina)