Team New Zealand obranio je naslov pobjednika jedriličarskog America's Cupa, najstarijeg međunarodnog sportskog natjecanja na svijetu, u 36. izdanju tog natjecanja Novozelađnani su svladali talijansku Lunu Rossu sa 7-3 u vodama ispred Aucklanda.

U 10. utrci održanoj u srijedu TNZ je dominirao od starta te na cilj stigao sa 46 sekundi prednosti u odnosu na izazivača. Bila je to peta uzastopna pobjeda TNZ-a kojom je preokrenula zaostatak od 2-3 nakon prvih pet utrka.

Ovom pobjedom Novozelanđani su po četvrti put osvojili America's Cup, nakon 1995., 2000. i 2017. godine.

"Kada vidimo od koga smo sve dobili poruke podrške, počevši od premijerke pa do školaraca, onda spoznamo koliko ova pobjeda znači svim 'kivijima'. Oduševljeni smo onime što smo ostvarili kao ekipa", kazao je skiper TNZ-a Peter Burling.

"Team New Zealand nas je još jednom učinio sve ponosnima zadržavši naslov pobjednika America's Cupa. Želimo sve to ponoviti 2023., vlada je već odlučila kako će podržati uspješnu ekipu", poruka je novozelandske premijerke Jacinde Ardern.

Italija tako i dalje čeka na svoju prvu pobjedu u America's Cupu, po treći je put neka talijanska posada stigla do statusa izazivača te je pružila dosada najjači otpor branitelju naslova jer je 1992. Il Moro di Venezia izgubila od američke posade America3 sa 1-4, dok je 2000. Luna Rossa izgubila od TNZ-a sa 0-5.

(H)