LIGA NACIJA: HRVATSKA - ŠVEDSKA 2-1

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju je u Maksimiru pobijedila u 3. kolu Lige nacija Švedsku s 2-1 (1-0). Pogotke su za Hrvatsku postigli Nikola Vlašić (32) i Andrej Kramarić (84), dok je za Šveđane zabio Marcus Berg (66).

Izbornik Zlatko Dalić napravio je dosta promjena u odnosu na utakmicu sa Švicarskom, ali najviše je iznenadilo što u početnoj postavi nije bilo klasičnog centarfora, već je počeo sa dva krilna napadača, Brekalom i Perišićem. Kapetan ruskog prvoligaša Rubina iz Kazanja 23-godišnji Filip Uremović, iako je po vokaciji stoper, treću utakmicu zaredom bio je u početnoj postavi na poziciji desnog braniča i opet je pružio dobru igru, pa sada imamo kvalitetnu alternativu dok se ne vrati ozlijeđeni Šime Vrsaljko.

Hrvatska je dominirala u prvom poluvremenu, a gosti niti jednom nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti naš gol. Prvi je zaprijetio Uremović u 15. minuti. Nakon što je dobro uštopao dugu loptu na vrhu 16-erca pokušao si je pronaći prostora za udarac, ali je njegov šut završio u bloku.

U 18. minuti još bolja prigoda. Kapetan Modrić opalio je sa 16 metara iskosa, ali švedski vratar bio je na mjestu. Pola minute kasnije Modrić iskosa sa vrha 16-erca pokušava plasiranom loptom, ali preko gola.

Novi pokušaj s distance uslijedio je u 26. minuti, Vlašić je pucao iskosa sa 18 metara, ali vratar Olsen je ponovno bio dobro postavljen.

Hrvatska je povela u 32. minuti iz polukontre koju je pokrenuo hrvatski kapetan. Modrić je blizu sredine terena presjekao loptu na lijevoj strani i odmah uposlio Perišića, koji je ubacio u kazneni prostor, a Brekalo je smirio loptu za natrčalog Vlašića, koji pogađa za 1-0.

Šveđani su ambicioznije krenuli u drugom poluvremenu i bili su puno bolja momčad. U 51. minuti gosti su bili nadomak izjednačenja nakon što se Kuluševski probio po desnoj strani i ubacio u peterac, a Lovren je u padu nehotice igrao rukom i lopta je na kraju završila kod Livakovića. Šveđani su tražili penal, ali sudac se nije ni osvrnuo.

Gosti su zasluženo izjednačili u 66. minuti nakon lijepe akcije po desnom boku, koju je pogotkom okrunio Marcus Berg.

Bilo je još opasnih situacija po hrvatski gol. U 58. minuti Forsberg je iz slobodnog udarca sa 30 metara tukao pod prečku, ali Livaković je siguran. Opasan je bio i udarac Claessona u 69. minuti, ali je završio pored gola. Šveđani su u 76. minuti stvorili matnu situaciju, ali je povratnu loptu za Berga uspio blokirati Ćaleta-Car.
Ipak, Hrvatska u 84. minuti dolazi do pobjedničkog gola. Ćaleta-Car dugom loptom je u protivničkom 16-ercu pronašao Perišića, koji se bolje snašao od švedskog braniča i potom je servirao loptu za usamljenog Andreja Kramarića koji, devet minuta nakon što je ušao u igru, pogađa za konačnih 2-1, potvrdivši tako dobro formu iz Bundeslige.

Hrvatskoj su to prvi bodovi u ovogodišnjoj Ligi nacija, a dvoboju je, uz vrlo loše uvjete, hladnoću i kišu, na stadionu Maksimir nazočilo 2.020 gledatelja. U drugom susretu skupine večeras u 20.45 sati igraju Francuska i Portugal.

Hrvatska u srijedu također na Maksimiru dočekuje svjetske prvake Francuze.

 

HRVATSKA: Livaković - Uremović, Lovren, Ćaleta-Car, Melnjak (Bradarić 74) - Brozović, Kovačić (Pašalić 61), Modrić, Vlašić - Brekalo (Kramarić 75), Perišić (Petković 85).

ŠVEDSKA: Olsen - Lustig, Lindelof, Jansson, Augustinsson - Kuluševski, Olsson, Ekdal (Larsson 83), Forsberg - Isak (Claesson 65), Isak, Berg.

STRIJELCI: 1-0 Nikola Vlašić (32), 1-1 Marcus Berg (66), 2-1 Andrej Kramarić (84).

STADION: Maksimir

SUDAC: John Beaton (Škotska)

GLEDATELJA: 2.020

1. Portugal 2 2 0 0 6:1 6
2. Francuska 2 2 0 0 5:2 6
3. Hrvatska 3 1 0 2 5:9 3
4. Švedska 3 0 0 3 1:5 0