Znanstvenici su duž australske obale otkrili najveću poznatu biljka na Zemlji, morsku travu koja se proteže na gotovo 180 kilometara i od Manhattana je veća otprilike triput, a rezultate istraživanja objavili su u srijedu u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Istraživači sa Sveučilišta Zapadne Australije (UWA) i Sveučilišta Flinders otkrili su morsku travu latinskog naziva 'Posidonia australis' u plitkim vodama zaljeva Shark duž zapadne obale Australije.

Odmah su prionuli proučavanju, nastojeći otkriti koliko je različitih biljaka na području zaljeva Shark, 831 kilometar sjeverno od Pertha.

Uz pomoć genetskog testiranja utvrdili su da je ta golema podmorska livada duž obala zapadne Australije zapravo jedna biljka koja se proširila iz jednog sjemena tijekom razdoblja od najmanje 4500 godina.

Novootkrivena podmorska livada, na koju je tim australskih istraživača slučajno naišao, pokriva oko 200 četvornih kilometara, rekli su istraživači sa Sveučilišta Zapadne Australije.

Da bi otkrili genetsku raznolikost biljnih vrsta koje obično rastu duž nekih dijelova australske obale i ustanovili koliko biljaka čini podmorsku livadu prikupili su uzorke i ispitali 18.000 genetskih markera da bi stvorili genetički profil svakog uzorka.

"Otkriće nas je oduševilo - radilo se o samo jednom genetičkom profilu!" rekla je Jane Edgeloe, glavna autorica studije.

"I to je to, samo jedna biljka proširila se iz jednoga kolonizirajućeg sjemena na čak 180 km u Shark Bayu, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji."

Ova je biljka iznimna po svojoj otpornosti, jer raste na različitim područjima zaljeva s vrlo promjenjivim uvjetima.

"Čini se da je iznimno otporna jer je izložena širokome rasponu temperatura i saliniteta, ali i ekstremnoj količini svjetlosti, a takva kombinacija za većinu biljaka predstavlja vrlo stresno okruženje", rekla je jedna od koautorica studije, dr. Elizabeth Sinclair.

"Ova pojedinačna biljka možda je zapravo sterilna jer nema reproduktivnih organa" zbog čega je njezino preživljavanje i širenje prilično zbunjujuće, rekao je koautor studije Martin Breed sa Sveučilišta Flinders.

"Za biljke koje se šire bez spolnog razmnožavanja obično je karakteristična smanjena genetska raznolikost, što im je u uobičajenim okolnostima potrebno da bi se nosile s promjenama u okolišu", rekao je Breed.

Ova vrsta biljke općenito raste poput travnjaka brzinom do 35 cm godišnje. Zahvaljujući tom saznanju stručnjaci su procijenili da je podmorskoj livadi trebalo oko 4500 godina da se proširi do sadašnje veličine. (Hina)