Dana 18. listopada 2003. godine našu velebnu pulsku Arenu ukrasila je najveća kravata na svijetu, s pravim vezanim čvorom i crvenom bojom – bojom ljubavi koja poziva na komunikaciju i zajedništvo među ljudima i narodima. Taj spektakularni događaj zasigurno i danas budi sjećanja mnogih građana Pule koji su na licu mjesta pratili spektakularni i riskantan tijek izvedbe instalacije. Simbolički povezavši stari i novi vijek, ova grandiozna instalacija, autorsko djelo Marijana Bušića, realizirana uz potporu Grada Pule i tadašnjega gradonačelnika Luciana Delbianca, izazvala je izvanrednu pozornost svjetskih TV postaja i drugih medija, ostvarivši s oko milijardu gledatelja planetarnu promociju grada Pule i Hrvatske.

Simbol ljudskog dostojanstva, otmjenosti te važnih i svečanih trenutaka, ali i simbol Hrvatske kao domovine kravate, kravata je i sjajan primjer stvaralačke razmjene i prožimanja među raznim narodima koji su kroz povijest utjecali na njezin razvoj.

To događanje u Puli istodobno je bilo popraćeno i obogaćeno obiljem nadahnuća i plodova na temu kravate u djelima likovnih umjetnika, književnika i glazbenika Pule i Istre. Skora 20. obljetnica Kravate oko Arene, 2023. godine, biti će prigoda da se njihovo bogato stvaralaštvo o toj temi ponovno aktualizira i obogati novim prinosima.

Pet godina kasnije, 2008. godine, Hrvatski sabor proglasio je 18. listopada Danom kravate u RH. Od tada se taj spomendan svečano obilježava u raznim sredinama Hrvatske i u svijetu. Značajno je da se u Puli od početka svečano obilježava uz potporu i sudjelovanje gradskih i županijskih vlasti. U prigodnim programima osobito sudjeluju učenici i učenice pulskih osnovnih i srednjih škola. Zanimljivo je kako su zainteresirani i kreativno reagiraju na „izazov kravate“ kao osobitog medija komunikacije i važnog simbola hrvatskoga identiteta. U nastavku se izvješćuje kako su oni, u suradnji sa svojim nastavnicima i ravnateljima, obilježili ovogodišnji Dan kravate, piše Dino Bedrina iz Academie Cravatice.

OŠ Centar
Dan kravate u našoj školi obilježavamo s ciljem da pobudimo zanimanje učenika, njihovih roditelja/skrbnika, a i nas učitelja za važnost ovog modnog dodatka za nas osobno i našu domovinu. Tijekom raznih aktivnosti, upoznali smo dio povijesti nastanaka kravate i njezina razvoja u svijetu mode. Učenici i učitelji dobili su zadatak donijeti u školu jednu kravatu te su zajedno vezivali kravatu. Neki su to već znali, prisjetili su se i pomogli ostalima, a za većinu učenika bio je to prvi susret s ovakvim izazovom. Učenici su naučili/uvježbali način vezivanja kravate i ljepote ovog modnog dodatka. Pokazali su kako vezati kravatu sebi, ali i drugima. Vježbali su finu motoriku i koordinaciju očiju i rada ruku. Cijeli dan nastave bio je obilježen kravatom, učenici su je nosili sve do povratka svojim domovima, kako bi mogli svojim ukućanima, kao i prolaznicima, pokazati vrijednost kravate kao simbola naše domovine.

OŠ Monte Zaro
Učiteljice produženog boravka Đeni Rojnić Mavrić, Zdenka Antolin i Karmen Šimičević s učenicima od 1. do 4. razreda izrađivale su kravate različitog dizajna, poslagali ih na košulje i time ukrasile školske panoe. Knjižničarka Dragica Pršo u atriju škole izložila je knjige i brošure u kojima se govori o kravati, a u školskoj knjižnici učenici su mogli gledati filmove o kravati. Ravnateljica je oglasnom knjigom zamolila sve učenike i djelatnike da na Dan kravate odjenu kravatu te se tim simboličnim činom pridruže obilježavanju Dana kravate. Podsjetili smo se i vježbali kako se vezuje kravata. Podsjetili smo se također kako su kod svečane završnice instalacije kravate oko Arene 2003. godine bili nazočni i tadašnji učenici i učenice te pojedini nastavnici naše škole.

Ekonomska škola
Povodom obilježavanja Dana kravate predstavnici Vijeća učenika Ekonomske škole Pula u pratnji pedagoginje škole zavezali su kravate na biste velikana Nikole Tesle i Mije Mirkovića. Učenici su u svojim razredima na satu razrednog odjela čitali prigodni tekst vezan uz povijest kravate.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu
U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Dan kravate obilježen je ispred popularno zvane zgrade „Lipa“ postavljanjem izložbe „Kravata na VRATima“. Izložbu čine kreativni radovi Umjetničke radionice „Studio ŠTUT“ koju vodi školska knjižničarka Željka Kondić Dabo. Nezaboravnu instalaciju „Kravata oko Arene“ stihovima je dočarala učenica Ana Kuhar u svojoj pjesmi „Pulska kravata“, dok fotografije s izložbe prikazuju poznate knjige o kravati uz samu kravatu - originalni hrvatski suvenir. U lirskome tonu, budući da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja, ideja koja povezuje kravatu i umjetničke tekstove je kultura čitanja i očuvanje baštine. Učenici su rado prihvatili "novi predmet - Kravatiranje" te i sami nosili kravate, a obilježavanje se upotpunilo vezivanjem kravate oko biste Matka Laginje.

Gimnazija Pula
Ovogodišnje obilježavanje Dana kravate u našoj školi započelo je pozivom učenicima da se kreativno izraze na temu „Zovem se Kravata …“, dakle, kravata u prvom licu koja ispreda svoju priču. Forma je mogla biti literarna, likovna, digitalna …, sve je bilo prepušteno mašti učenika. Odaziv je bio dosta dobar te su izdvojeni uistinu dobri radovi koje je naš vrijedni knjižničar Dejan preobrazio u sadržaj koji se cijelog dana vrti na školskim ekranima. Dio učenika je na današnji dan odjenuo kravatu i ponosno se kretao hodnicima škole, a neki razredi su svoje razredne kravate ( s fotografijama učenika tog razreda) izvjesili na vrata svojih učionica.
Maturanti 4c razreda „posjetili“ su James Joycea i njemu vezali kravatu, a 4d razred, zajedno s našim ravnateljem Nikolom Vujačićem, povodom Dana kravate posjetio je gradonačelnika Filipa Zoričića, donedavno ravnatelja naše škole, i darovao mu crvenu kravatu. Kravatu kao naš dar primio je i veleposlanik Irske g. Ruaidhri Dowling, koji je upravo bio u radnom posjetu Gradu Puli.