U više slovenskih gradova postavit će se uskoro inovativno dizajnirani pješački prijelazi koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke pa pred njima automatski koče, a cilj akcije je povećati sigurnost pješaka u prometu.

Prva dva takva "lebdeća" pješačka prijelaza, odnosno "3D zebre" dobit će ovih dana Velenje u gradskog četvrti gdje se nalazi više škola, idući tjedan postavljaju se u Ptuju, a u tjednu mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22 rujna i u Ljubljani, objavili su slovenski mediji.

"Ponosni smo što smo prva općina koja je prihvatila ovo rješenje i siguran da će zbog ovakvih pješačkih prijelaza djeca biti sigurnija", kazao je za Slovensku televiziju gradonačelnik Velenja Peter Dermol.

Inicijativu za uvođenje ovakvih prijelaza pokrenulo je u suradnji s lokalnim zajednicama i udrugama za sigurnost u prometu jedno osiguravajuće društvo.

Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Europi potekla je s Islanda gdje su se prvi takvi pješački prijelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više je njemačkih gradova takvo rješenje odbijeno jer nije u skladu s propisima u cestovnom prometu.

Nekoliko "lebdećih zebri" bilo je bilo je prije dvije godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro i odustale, vrativši se klasičnom rješenjeu prijelaza.

(Hina)