Brojni turisti i mještani danas su se u Rovinju divili impozantnom brodu i fotografirali ga no malo koji ljubitelj plovila nije prepoznao o kojem je zapravo brodu riječ. Iako više nije najveća, super jahta "Octopus" koja se je jutros usidrila u sjevernoj luci Valdibora jedna je od najpoznatijih brodova na svijetu. Tek joj je 18 godina no već sada ima bogatu i zanimljivu povijest.

Izgrađena je 2003. godine u poznatom njemačkom brodogradilištu Lursen koji svoje poslovanje trenutno širi i u Hrvatsku. Sa svojih 126 metara dužine i gotovo 10000 tona tada je bila najveća i najsofisticiranija istraživačka jahta na svijetu a može ploviti gotovo bilo gdje u svijetu, do 12 500 nautičkih milja brzinom od 19 čvorova bez zaustavljanja.

Naručitelj velebnog plovila bio je Paul Allen, čovjek koji je zajedno sa Bill Gatesom osnovao Microsoft. Njegovo je bogatstvo 2018. godine prema Forbesu procijenjeno na 20 milijardi američkih dolara. Njegovo poslovanje bilo je raznovrsno a u određenim trenutcima posjedovao je i Seattle Seahawks američki nogometni klub, Portland Trail Blazers košarkaški klub a bio je i suvlasnik nogometnog kluba Seattle Sounders.

Paul Allen bio je i veliki filantrop, donirao je preko 2 milijarde američkih dolara za razvoj obrazovanja i znanosti, zdravstva, umjetnosti te zaštitu životinja i okoliša.Kako je bio veliki ljubitelj mora i podmorja, Octopus je bio jedan od njegovih najvećih projekata na kojemu je radio još od 1998. godine. Jahta je izgrađena kao istraživačko plovilo s ciljem dužeg boravka na moru u svrhu raznih istraživanjaPo tome se je značajno razlikovala od ostalih luksuznih jahti.

Na jahti se nalaze 2 sletišta za helikopter kao i hangar u koji stanu 2 helikoptera. Na krmi se nalazi "garaža" s platformom kroz koju se u vodu spuštaju tenderi ali i podmornice. Opremljena je i ronilačkim centrom s barokomorom te sobom sa staklenim dnom za promatranje podmorja. Jahta je korištena u brojnim pomorskim ekspedicijama. 2012. godine koristila ju je Britanska ratna mornarica za pronalazak zvona sa britanskog broda HMS Hood kojega je u drugom svjetskom ratu potopio jedan od najpoznatijih njemačkih ratnih brodova, Bismarck. Tri godine kasnije, Paul Allen i njegov istraživački tim objavili su da su pronašli olupinu japanskog ratnog broda Musashi u Sibuyanskom moru. Musashi je bio najveći i najteži bojni brod ikad izgrađen a potopljen je 1944. godine od strane američke vojske. Iako se je često koristila u svrhu istraživanja, jahta se je ipak koristila i za uživanje. Na svojih 8 paluba mogla je primiti ukupno 26 putnika smještenih u 13 luksuznih soba a raspolaže i s oko 60 članova posade. Na prostranim palubama nalazi se i bazen, nekoliko jacuzzija, košarkaški teren, te brojna mjesta za opuštanje.

U interijeru jahte nalazi se i spa centar, kino pa čak i potpuno opremljeni tonski studio u kojemu su snimale brojne poznate ličnosti poput Mick Jaggera. Na jahti su redovito boravili brojni poznati glumci i sportaši.

Luksuzne jahte rijetko imaju samo jednog vlasnika, često se prodaju a njihovi vlasnici grade nove. To nije bio slučaj i s jahtom Octopus koja je Allenu bila morski ljubimac te joj je do sada on bio jedini vlasnik. Tijekom godina iznimno ju je dobro održavao kako bi bila u najboljem mogućem stanju. Godišnje održavanje koštalo ga je gotovo 17 milijuna dolara.

Nažalost, Paul Allen preminuo je 2018. godine. Nakon njegove smrti njegova je obitelj odlučila obnoviti jahtu što je i učinjeno 2019. godine u njemačkom brodogradilištu Blohm+Voss. Nakon toga odlučili su jahti staviti na prodaju za gotovo 325 milijuna američkih dolara Cijena je kroz vrijeme padala a zadnja poznata prodajna cijena bila je 235 milijuna $.

Prije samo nekoliko tjedana pojavila se vijest da je jahta napokon prodana. Još uvijek nije poznato tko je novi vlasnik niti dali se radi o privatnoj osobi ili kompaniji. Objavljene su informacije da će se jahta po prvi put u svojoj povijesti iznajmljivati te da će biti moguće bukirati određene periode tijekom njezinog dvogodišnjeg krstarenja oko svijeta.

Prema tome, ostaje za pretpostaviti dali je Rovinj bio među prvim destinacijama nove ekspedicije velebnog plovila Octopus. ( M.Č. )