Nažalost, obistinilo se ono što se dalo naslutiti već i prošle godine kada su prve jedinke uočene u Jadranu. Naime, jučer je kod rta Stupišće pokraj Komiže uočena i fotografirana vatrenjača (ili riba paun) /Pterois miles/ što je prvi nalaz ove vrste u hrvatskom dijelu Jadrana.

O ovom opakom predatoru koji se širi Sredozemljem već smo pisali, te u nekoliko navrata skretali pozornost na ovu invazivnu vrstu u medijima. Radi se o izrazito invazivnoj indo-pacifičkoj vrsti koja je epitet invazivne zaslužila primarno zbog izdašne ishrane lokalnim, posebice ribljim, vrstama te velike sposobnosti širenja u koloniziranim područjima.

Također, sve bodlje koja ova vrsta ima u svojim perajama su otrovne te njihov ubod može uzrokovati jaku bol (otrov je termolabilan).

Pitanje koje se uvijek postavlja je - što možemo učiniti da se umanje negativne posljedice koje ova vrsta može prouzrokovati?

Osim ciljanog izlova u svrhu kontrole brojnosti populacije, koji može biti efikasan posebice u ranim fazama invazije (dakle sada), može se napraviti i još nešto.

Možemo smanjiti antropogeni pritisak na morski ekosustav te tako povećati njegovu otpornost na štetne učinke bioinvazija, ali i klimatskih promjena općenito. U slučaju vatrenjače, primjerice, možemo smanjiti pritisak na njene potencijalne predatore.

Za sada se zna da se u Sredozemnom moru ovom vrstom u adultnoj fazi hrani hobotnica. Pa eto, u budućnosti bi valjalo manje loviti hobotnicu (i sačuvati njena priobalna staništa), a više ukusnu vatrenjaču. Mi ćemo svakako pratiti dinamiku širenja ove vrste, a vi, ukoliko imate priliku uloviti ju, učinite to, ali pažljivo. Pripazite na bodlje i ako se susretnete s njom, molimo Vas, dojavite nam! Hvala Damiru Zurubu na ustupljenim fotografijama, poručuju iz Instituta za oceanografiju. (iPress)