Električni automobil "C Two" postaje "Rimac Nevera", stoji dva milijuna eura, bit će homologiran za cijeli svijet, a prve isporuke kreću ove godine, priopćili su u utorak iz tvrtke Rimac Automobili.

Automobil je, objašnjavaju iz Rimac Automobila, ime dobio po neočekivanoj i snažnoj mediteranskoj oluji koja juri otvorenim morem Hrvatske. Ima četiri elektromotora ukupne snage 1914 KS i 2360 Nm okretnog momenta i bit će najsnažniji i najbrže ubrzavajući homologirani auto u proizvodnji, bez obzira na vrstu pogonskog sklopa. Maksimalna brzina mu je 412 km/h, ubrzanje od 0-100 km/h za 1,85 sekundi, te ubrzanjem 0-402 metra (četvrtina milje) za 8,6 sekundi. Zapanjujuće ubrzavanje Nevera zadržava tijekom cijelog ciklusa punog gasa i dostiže 300 km/h od starta za 9,3 sekunde, navodi se u priopćenju.

Rimac C_Two prvi je put prikazan na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2018. Većina ključnih komponenti Nevere razvijena je u sjedištu Rimca u Hrvatskoj.

"S ponosom dizajnirana, razvijena i proizvedena u tvrtki Rimac Automobili u Hrvatskoj, Nevera nosi i hrvatsko ime koje uistinu odražava izvanredne performanse koje može osloboditi u tren oka. Nevera je moćna mediteranska oluja, nabijena munjom, koja se pojavljuje iznimnom brzinom i snagom.

Svojom iznimnom brzinom i snagom, Rimčev hiperautomobil s neverom dijeli ne samo ime, nego i narav. Poput prirodne sile po kojoj je nazvan, jednako je sposoban u trenu promijeniti narav od sigurnog i udobnog grand tourera do automobila visokih performansi", ističu iz svetonedeljske tvrtke Rimac Automobili.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac naglasio je kako se radi o automobilu koji je sanjao kad je prije deset godina krenuo na ovo ‘nemoguće’ putovanje.

"Sav naš naporan rad rezultirao je Neverom - našim hiperautomobilom koji obara rekorde. Ovaj automobil stvoren je da nadmaši sve i podigne ljestvicu, da podigne standarde za automobile visokih performansi. Ne samo u performansama, nego i kao zaokruženi, izbalansirani automobil za cestu. Kad smo prvi put predstavili C Two, postavili smo izuzetno visoke ciljeve, ali smo od početka tražili načine kako da ih nadmašimo.”, objašnjava Rimac, dodavši da će proizvesti samo 150 primjeraka Nevere.

"Kravata oblik"

Direktor dizajna Rimac Automobila Adriano Mudri navodi da Rimac teži učinkovitom inženjerstvu u svakoj fazi, a ta je filozofija primijenjena u bezvremenski elegantnom dizajnu Nevere po načelu “forma slijedi funkciju”. To je načelo primijenjeno na svakom pojedinom detalju, uključujući Rimčev karakteristični oblik "kravate" na bočnoj karoseriji automobila.

"Još od 17. stoljeća kravata je simbol hrvatske snage i identiteta, a mi smo joj prvi put odali počast na našem Concept_One automobilu 2011.", otkriva Mudri, dodavši da kao i svaki drugi element dizajna, kravata ima i ključnu funkciju za performanse Nevere, jer služi kao usisnik zraka za stražnje sustave hlađenja."

Revolucionarni karbonski monokok Nevere sastoji se od karbonskog krova, integriranog baterijskog sklopa i stražnjeg karbonskog podokvira, koji zajedno čine najveću karbonsku konstrukciju u automobilskoj industriji. Težak manje od 200 kg, sastavljen od 2200 komada karbonskih vlakana i 222 aluminijska umetka, monokok štiti bateriju automobila formirajući kompaktnu, ali nevjerojatno čvrstu strukturu s torzijskom krutošću od 70.000 Nm/stupnju. Neusporediva snaga i sigurnost koja se tako dobiva omogućila je Neveri da ispuni stroge globalne standarde homologacije kao automobil s najčvršćom konstrukcijom u povijesti.

Jedinstvenu, tekućinom hlađenu bateriju u obliku slova H sa 6960 ćelija, kapaciteta 120kWh, Rimac tim je dizajnirao od nule i smjestio je u samo srce Nevere. Sposobna za proizvodnju 1,4 MW snage, litij-mangan-nikalna baterija također čini sastavni dio jezgre automobila, povećavajući strukturnu čvrstinu monokoka od karbonskih vlakana za 37 posto.

Četiri zasebna motora s permanentnim magnetima pojedinačno pokreću svaki od četiri kotača Nevere. Zajedno daju 1914 konjskih snaga i 2360 Nm okretnog momenta, što je više od superautomobila s "konvencionalnim motorom" trenutno na tržištu. Električni motori Nevere postižu učinkovitost od 97 posto - u usporedbi sa 40 posto koliko imaju najučinkovitiji motori s unutarnjim izgaranjem - i ne trebaju nikakvo održavanje tijekom cijelog radnog vijeka. S prostorom za dva putnika i njihovu prtljagu (100l kapacitet prtljažnika), Nevera je automobil napravljen za redovito korištenje.

Rimac M2M sustav daje mnoštvo podataka u stvarnom vremenu kako proizvođaču, tako i vlasniku. Dok je vlasnik povezan s vozilom putem intuitivne mobilne aplikacije, proizvođač dobiva anonimizirane podatke o radu vozila.

Iz tvornice Rimac, navodi se, neće izaći dvije jednake Nevere, jer kupci mogu birati iz širokog raspona dizajna i materijala po mjeri. Rimac će svoj glavni model ponuditi u raznim izdanjima: GT, Signature, Timeless ili Bespoke. Svaki vlasnik Nevere bit će pozvan u Hrvatsku kako bi dizajnirao svoj automobil prema svom ukusu.

Nevera je ekskluzivno dostupna putem globalne mreže partnera Rimca na 19 lokacija i više, koje se nalaze u mnogima od najvećih gradova širom Europe, Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Europe, Bliskog Istoka i Azije.

(Hina)