Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović i Danijel Ferić, član saborskog odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, održali su press konferenciju na temu državnog proračuna za 2023. godinu te planirane infrastrukturne projekte u Istarskoj županiji.

- Nažalost državni proračun stanovnicima Istre ne nudi ništa novo. Od cijelog proračuna koji teži nešto preko 30 milijardi eura, na projekte u Istarskoj županiji otpada 0,18% proračuna, odnosno skromnih 56,5 milijuna eura – započeo je press konferenciju Danijel Ferić.

Kao član saborskog odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu mogu reći da smo se naslušali o mnogim obećanjima HDZ-a vezano za kapitalne prometne projekte u Istri, ali ovaj proračun nažalost ih demantira. Osim te jedne stavke u proračunu vezano za Bina-Istru iz financijskog plana Hrvatskih cesta teškog 383 milijuna eura, kao izvanproračunskog korisnika državnog proračuna, može se iščitati da bi se u 2023. realizirala Buzetska obilaznica i to je to.

Iz sektora pomorstva nema ni jedne riječi vezano za sudjelovanje države u projektu sanacije pulskog lukobrana vrijednog 15 milijuna eura, kao ni u drugim lukama otvorenim za javni promet na području Istre. U financijskom planu izvanproračunskih korisnika HŽ infrastrukture i HŽ putničkog prijevoza također nema ni riječi o dugo najavljivanim projektima modernizacije željezničke infrastrukture u Istri. Premalo i razočaravajuće - zaključno je konstatirao Danijel Ferić.

Sanja Radolović prezentirala je 16 amandmana na proračun koje je podnijela u Saboru te nažalost niti jedan nije prihvaćen. Svi iznosi u amandmanima bili su realni jer se radilo o obnovama kulturnog dobra, sanaciji pulskog lukobrana, opremanju srednje škole u Umagu koju je Umag sam sagradio bez jedne kune pomoći Istarske županije, renoviranje Doma braće Ribar u Puli kako bi djeca dobila barem minimalne uvjete za bavljenje sportom, sredstva za projektnu dokumentaciju revitalizacije željeznice u Istri te financiranje uređaja za zračenje u KBC Rijeka kako bi stanovnici Istre i Primorja imali istu razinu zdravstvene zaštite kao pacijenti u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Nažalost ništa od toga nije prihvaćeno, a sjećamo se svi pustih obećanja kada su vladajući obilazili gradove i općine po Istri. Opravdanje zašto ništa nije uvršteno u državni proračun uvijek je da nema novca, a za usporedbu dok je ministar financija bio Boris Lalovac prihod od PDV-a bio je 43 milijarde kuna, a danas je 65 milijardi. Ljudi su već umorni od svakodnevnih obećanja koja se prigodno izgovaraju, a ustvari ne realizira se apsolutno ništa pa tako neće biti ništa od željeznice, pulskog lukobrana i pulske rive što je bilo javno obećavano – zaključila je Sanja Radolović. (iPress)