Udruga Prostor urbane kulture realizirala je i predstavila izložbu “Fanzinoteka: Bez reznih linija” u Fažani i Splitu. Autor koncepta je Oleg Morović.

Fanzinoteka

Arhiv nezavisnih publikacija broji preko tisuću fanzina, knjižica, kataloga, grafika i plakata u svojoj kolekciji postavljenoj u Kasarni u Fažani. Fanzinoteka je zamišljena kao platforma za promociju autora i dokumentiranje njihovih radova a primarni okvir arhiviranja baziran je na suvremenoj produkciji s naglaskom na vizualne umjetnosti i DIY procese. Uradi sam filozofija utisnuta je u rad udruge Prostor urbane kulture – organizator izložbe i voditelj Fanzinoteke – koji su u potpunosti realizirani bez financijske podrške javnih kulturnih ili inih gradskih institucija.

Izložba

Izložba "Fanzinoteka: Bez reznih linija" otvorena je krajem studenog u Fažani i Splitu. Projekt serije izložbi fanzina iniciran je sa ciljem da se javnosti kontinuirano prezentiraju nove i raznovrsne edicije prikupljene u Fanzinoteci. Stotinjak probranih radova raznih lokalnih, regionalnih i inozemnih umjetnika može se pogledati i prolisatati na izložbi.

U sklopu izložbe izrađen je katalog od 40ak stranica u fanzinskoj formi pod nazivom “Škart” i to u nakladi od 100 primjeraka. U njemu su popisani svi izloženi radovi i njihovi autori, vrijeme i lokacija nastanka te tehnologija kojom je rad otisnut.

(iz kataloga)
"Fanzini nisu profesionalne publikacije. Razlika je primjetna u produkcijskim procesima i nakladi jer, dok se knjige i katalozi tiskaju na tisuće pa i desetke tisuća primjeraka, fanzini većinom broje desetke kopija. Također, tiskarama su na raspolaganju grafički strojevi i profesionalni alati zahvaljujući kojima završni proizvod izgleda uglađeno. Preciznost kod tiska i rezanja omogućuju im rezne linije koje se označuju u pretprodukciji. Fanzini se uglavnom ne izrađuju tom metodom već se matrice fotokopiraju a knjižica obrezuje “od oka”. Taj stil izrade fanzina može uzrokovati pogreške i nesavršenosti no upravo im takvi momenti grade karakter: pomaci u printu, prljanje tonera, ručni uvez, gužvanje i trganje papira... "

Autor koncepta i vizuala izložbe, oblikovanja, tiska i uveza kataloga te oblikovanja postava kao i tehničkog postava izložbe je Oleg Morović. Oleg je također i voditelj Fanzinoteke te predsjednik udruge Prostor urbane kulture.

Prva ikad umjetnička publikacija u potpunosti generirana umjetnom inteligencijom izrađena je u Fažani 17. listopada 2022. Putem A.I. sustava za generiranja slika izrađeno je dvjestotinjak grafika zatim je izrađena selekcija od tridesetak složene u redoslijed prema specifikacijama drugog A.I.-a. Publikacija je printana u dvadeset primjeraka i dio je izložbenog postava zajedno sa stotinjak, ljudskim rukama izrađenih artefakata.

 Iz Fažane u Split

Izložba je otvorena u Fažani 12.11. u Kasarni te je trajala do 24.11. Već idući dan postavljena je u Splitu u galeriji CTRL+Z koja se nalazi u prostorima Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije. Otvorenju su prisustvovali studenti iz raznih dijelova svijeta pošto je izložba na akademiju pozvana u sklopu projekta SpeculativeEdu i edukativne platforme Interakcije 2022. Oleg Morović, autor koncepta, održao je kratko izlaganje te je posjetitelje vodio kroz izložbu.

Izložba u Splitu ostaje do kraja godine a nakon toga u planu je gostovanje u Rijeci, Umagu, Zadru, Zagrebu, Karlovcu, Beogradu, Pivki i Ljubljani, javlja Oleg Morović. (iPress)