Inicijativa Građana za Lungomare započela je s prikupljanjem donacija za njihove tužene članove te se priopćenjem obratila javnosti. 

- Bogati investitor u turističke i ugostiteljske objekte u šumici i Sportsko-rekreativnom centru Valkane podigao je tužbe protiv troje Puljana i članova Inicijative građana za Lungomare koji se bore za svoj grad. Optuženi su za argumentirane riječi kojima žele obraniti posljednji kilometar obale koji je bio planski namijenjen slobodnom vremenu građana - pulski Lungomare. Upravo to – za riječi. Unatoč brojnim medijskim člancima i dokumentima koji problematiziraju njihovo poslovanje u Puli i izvan nje, Hotel Valkane d.o.o. na čelu sa Stevanom Muidžom - direktorom ove i nekoliko drugih tvrtki nastalih radi upravljanja zemljištem stečenim u sumnjivom procesu pretvorbe i privatizacije - podigao je kaznene tužbe protiv Borisa Stermotića, Ivane-Nataše Turković i Alekseja Orela te ih optužio da su im baš oni narušili ugled.

Tvrtka koja zarađuje ogromni novac i koju podržavaju političke stranke - čije donacije u predizborno doba dolaze i iz tog kruga poduzetnika - obrušila se na obične ljude, ne mareći pritom za njihovu egzistenciju, kao ni za demokratska i ljudska prava svih nas. Njihov su odgovor na građansku borbu za javno dobro zloglasne SLAPP tužbe - strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja - čiji su cilj cenzura, zastrašivanje i ušutkavanje aktivista i kritičara tako da ih se optereti sudskim troškovima dok ne odustanu od djelovanja.

Hrvatska je po pitanju SLAPP tužbi najgora u Europi. Naši se sudovi trenutno bave s gotovo 1000 ovakvih tužbi. To je alat kojega kompanije, vlade ili moćni pojedinci često koriste za ušutkavanje onih koji djeluju u javnom interesu, a vrlo često imaju prešutnu ili otvorenu podršku lokalnih političara. Ne samo da se njima zaustavljaju javne rasprave i debate o pitanjima koja nas se direktno tiču, nego se krši jedno od naših najvažnijih ljudskih prava - pravo na slobodu govora.

Zato vas pozivamo da svojim donacijama pomognete pravnoj obrani Borisa, Nataše i Alekseja.

Ovdje pričamo o slobodi govora. O slobodi malih i običnih ljudi spram moćnih političara i još moćnijih investitora.
O pravu na zaštitu svog grada onda kada njihovi predstavnici, političari i ostali, zakažu.

Njih troje su možda prvi. Ali sigurno ne i zadnji.
Ako im pokažemo da nećemo dopustiti da se obične ljude gazi zato što su se usudili progovoriti, nastavljamo putem istine i zajedništva kojim smo krenuli. I zato pozivamo sve da se pridruže i pomognu uplatom. Lungomare nam je prva stanica, a grad po mjeri svih nas posljednja.

 Podaci za uplatu novčanih donacija za donatore iz Hrvatske su:

Aleksej Orel
Ulica grada Graza 1
52100 Pula
IBAN žiro računa: HR35 2402 0063 1024 2159 6

Podaci za uplatu novčanih donacija za donatore iz inozemstva su:

Aleksej Orel
Ulica grada Graza 1
52100 Pula
Hrvatska
IBAN žiro računa: HR05 2402 0063 1023 9749 8
SWIFT/BIC: ESBCHR22

Link na našu web doniralicu: https://www.zalungo.net/doniraj, navode iz Inicijative. (iPress)